Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение в национален мащаб заради коронавируса

и въведе в действие т.нар. закон Стафърд, който позволява на администрацията да използва до 50 млрд долара, заделени за случаи на природни бедствия.

Това съобщава електронното издание на в. „Индипендънт“.

„С решителност ще преодолеем заплахата от вируса. По съвет на нашите специалисти още в сряда вечер обявих, че от днес спираме влизането на чужденци, които са били в Европа през последните 14 дни. Дори семействата, завръщащи се тук от Европа ще бъдат подложени на строги проверки и карантина за 14 дни“, уточни на специална пресконференция Тръмп.

Към момента повече от 1700 американци са заразени с коронавируса, като жертвите са 41.

„Извънредното положение ще даде достъп до 50 милиарда долара, които ще помогнат на нашето общество да се справи с тази болест. Всяка болница трябва да активира извънредните си планове, за да посрещне нуждите на всеки заболял. Тези мерки ще дадат също така огромна власт на секретаря по здравеопазване, който ще може да въведе мерки, с които да докторите и болниците да получат максимална гъвкавост, за да реагират на заплахата“, заяви още Доналд Тръмп.

През последните дни Тръмп нееднократно спомена, че може да въведе в действие въпросния закон, като подчерта: „Ние имаме много силни средства под формата на закона „Стафърд“.

„Аз знам много добре какви средства са предвидени в този закон и ако трябва да предприема мерки, ще го направя. Имам правото да направя много неща, за които хората дори нямат представа“, заяви Доналд Тръмп.

„Няма да пестим ресурси“, каза още той като обяви ново сътрудничество с частния сектор, чрез което бързо да бъдат изследвани и откривани заразените лица. Благодарение на това за рекордно кратко време е получил одобрение от Федералната комисия по лекарствата нов тест за коронавирус.

„Очакваме до половин милион теста да са на разположение в началото на другата седмица. Още 1,4 милиона теста се очаква да бъдат договорени другата седмица, а в рамките на месец още 5 милиона такива теста“, съобщи Тръмп.

„Заедно ще спрем вируса. Това ще мине и ще бъдем още по-силни след това“, завърши обръщението си американският президент.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви