Хибрид
Хибрид "втора ръка" се избира по-трудно от ДВГ.

Купуването на употребяван автомобил не е само въпрос на доверие. Принципът тук е – “Доверявай, но проверявай!” Интересен в момента е пазарът на употребявани хибридни превозни средства и той сега расте доста сериозно. В тези превозни средства се налага проверка на двата двигателя наведнъж. Така че, хибрид се избира малко по-сложно.

Всеки, който купува употребяван хибрид, трябва да провери електрическия задвижващ механизъм,

въпреки че той по принцип не е толкова податлив на износване. Но неговите компоненти, грешки и проблеми са по-трудни за идентифициране, затова само специалист с подходящото обучение трябва да извърши проверката.

За какво трябва да се гледа? На първо място три неща:

– Проверка на рекуперирането – Хибридът се захранва с енергия в повечето случаи чрез рекупериране – процес при който елмоторът става генератор и зарежда батерията. При подключаемите хибриди има възможност за външно зареждане на зарядна станция или от домашната елмрежа. За да проверите дали възстановяването работи правилно, се препоръчва първо да разредите батерията до почти празна и след това да проверите дали енергията се връща обратно чрез спиране – зарядът на батерията трябва се увеличава.

– Плавното взаимодействие на задвижванията – при умерени скорости с ниски ускорения, хибридите обикновено се движат чисто електрически. Ако обаче водачът ускори силно от място, двг търси помощ от електродвигателя, за да осигури нужната допълнителна мощност. По правило това трябва да се случи почти неусетно. Купувачът трябва да внимава дали преходът върви гладко, а признаците на аномалии са силно “заекване” или спад в скоростта при смяна на типовете задвижвания.

– Продължителност на гаранцията – Електрическите компоненти в автомобила обикновено имат различни и по-дълги гаранции. Но дори и те не траят вечно – в зависимост от доставчика, между 100 000 и 160 000 километра приключват, а производителността на батерията също може да намалее. Следователно гаранцията трябва винаги да се проверява, както и дали планираните работи по сервизната поддръжка са документирани.

Препоръчително е купувачът, който все още не на дълбоко в света на хибридните задвижвания, да се свърже с дилър на такива превозни средства. Така ще получи гаранция за състоянието на автомобила и ще му се наслаждава по-дълго.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви