Екатерина Капрова
Какво мисля

Ако щете вярвайте, но познавам човек, който излиза от вкъщи само, за да търси спирт по аптеките. Понеже в неговия град вече спирт няма. Подозирам, че той е причината за това, защото през час полива с него марлята, с която е овързал дръжките на вратите в дома си. Там обаче влиза само неговото семейство.  Или по-скоро – не излиза.

Човекът има екшън план, за да се предпази от вируса – всеки у тях си има персонален течен сапун, не се здрависват,  не се доближават до никого на по-малко от два метра, всъщност почти не излизат и по два часа на ден стоят на слънце на терасата, за да събират витамин Д.

Апартаментът е задръстен с минерална вода и консерви.  Не знам само как са с тоалетната хартия. Понеже нали, ако свърши тоалетната хартия, а пък останат още консерви…

Това е синдромът на ракията и салатата.

Първо идва ракията. Пиеш без салата, понеже се налага. После идва салатата, мезиш. Обаче свършва ракията. Поръчваш втора. Тя пък свърши салатата, а имаш още ракия. Поръчваш втора салата и така докато сервитьорът не те изнесе.

Но това е друга тема. Всъщност не е. Ако е вярно, че спиртът убива вируса, който подлуди планетата, излиза, че най-предпазените са тези, които го употребяват вътрешно.

Тогава придобива смисъл фактът, че заболяването тръгна от Китай. Защото китайците нямат ензим, който разгражда алкохола и затова не пият. Но пък ние си го имаме в доволно количество.

Както и ензима на глупостта, който ще ни умори от ужас, даже още преди да сме се разболели. Голям кеф за любителите на шока и ужаса.

Обаче аз ви предупредих още преди месеци – ако продължаваме да я съсипваме тази планета, тя някой ден ще се отърси от нас. Много сме. Правим много боклук, мразим се, завиждаме, трупаме богатства, липсва ни емпатия и грижа за другите.

Но има и друго.

Опитват се да ни убедят, че смъртоносния вирус е тръгнал от китаец, който ял екзотично животно.  Да ядеш някаква люспеста гадина само по себе си е отвратително, но едва ли е причина да хванеш грип. Той се разпространява по въздушно-капков път, а не чрез храна. От животното най-много да хванеш стомашно разстройство или салмонела.

То е същото като спина, за който се твърдеше, че е тръгнал от секс с маймуни. Тъпо, нали?

Много по-вероятно ми се струва и в двата случая да става въпрос за злоумишлено, нарочно /или пък случайно/ изпускане на химичен експеримент. Още по-лошо – може да е съвсем целенасочено създадена болест, която…

Ами, каквото и да ви говорят, става въпрос за пари. Както винаги.

Още през ноември миналата година икономистите предрекоха икономическа криза. И понеже в момента няма много големи войни, трябва да се направи нещо с ресурсите, с борсите, с акциите и петрола.

Прочетох, че след кризата в Китай тяхната валута се е сринала и съответно акциите на големите компании на световната борса са се обезценили.  Хитрите китайци веднага си изкупили акциите на безценица от американските акционери и компаниите вече са си само техни. Щом свърши истерията, някой ще стане много богат.  Собственикът на alibaba вече е най-богатият човек в света. Може пък и да е случайно.

Сега сигурно китайците ще започнат здраво да произвеждат тоалетна хартия. Защото като изядем държавния резерв на американците, ще трябва и да… нали.

Дано пък да не съм права.

Екатерина Капрова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви