Отхвърлиха ветото на президнета за Закона на МВР
Отхвърлиха ветото на президента за закона на МВР

Парламентът обяви извънредно положение за територията на цялата страна от 13 март 2020 г. до 13 април 2020 г. Предложението на правителството беше прието единодушно от 201 депутати, присъствали в залата.

Народното събрание възложи на Министерски съвет да предприеме всички необходими мерки за овладяване на извънредната ситуация във връзка с коронавируса.

 

По Конституция се обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет.

Основният закон в държавата разпорежда, че основните права на гражданите са неотменими. При извънредно положение обаче Конституцията предвижда временно да може да бъде ограничено упражняването на отделни права на гражданите.

Едва ли половинчати мерки могат да доведат до резултат, нужадаем се специализиран орган или правителството от по-широки правомощия. Това каза председателя на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски от парламентарната трибуна.

Той представи кратък доклад за състоянието в страната, предприетите мерки и актуалните проблеми, които са свързани с ограничаването на епидемията от коронавирус.

„1400 лица, са установени 23 положителни случая. Само за вчерашния ден – 16 случая и един смъртен случай“, припомни информацията ген. Мутафчийски. Той припомни, че от 28 февруари е назначен Национален оперативен щаб по повод ситуацията около коронавируса.

По думите му днес сме на прага на избухване на броя на случаите. „Дали ще бъде другата седмица или по-другата, не мога да кажа, но това предстои“, каза ген. Мутафчийски.

По думите му идеята на извънредното положение е да се забави развитието на тази инфекция.

Виж подробности за това кои права ще бъдат ограничени ТУК

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one + 12 =