Минойците - възход, разцвет и залез
Минойците - възход, разцвет и залез

По време на бронзовата ера, още преди да се появи класическата гръцка култура, на европейския континент живели минойците, смятани за първата голяма цивилизация. Името им идва от крал Минос, а самата цивилизация била родина на изтънчени артисти и интелигентни инженери.

Изследванията показват, че минойците са били меркантилни хора, занимаващи се най-вече с търговия по море. Доминирали над Средиземно море и гръцките острови, а успели да разширят империята си чак до Черно море. Те са и първите хора в Европа, за които се знае, че са притежавали писмен език – Линеар А. Също така, те първи започнали да павират улиците си.


Известният Фестски диск. Wikipedia

Люлката на тази цивилизация е средиземноморския остров Крит. От археологическите находки става ясно, че Крит и близките острови са били населени преди повече от 9 хилядолетия. Началото на минойската цивилизация е маркирано с откриване на първите ръчно направени глинени съдове, които датират от петото хилядолетие пр. н. е. На остров крит имало 90 града, най-важният от които бил Кносос.

Краят на процъфтяващата цивилизация дошъл през XV век пр. н.е., като повечето минойски замъци и вили в покрайнините били разрушени. Не можем да бъдем сигурни точно каква е причината за внезапното пропадане на цивилизацията, но най-вероятно е комбинация между набези от други държави и изригването на вулкана Тера.

В началото на XX век се е смятало, че цивилизацията на минойците е била погубена от вулкана Тера.

Но по-късно били открити глинени плочи, които свидетелстват, че цивилизацията е продължила съществуването си поне още 50 години.


Рисунка на минойски палат.

Теорията на д-р Флойд Маккой
Д-р Флойд Маккой (Floyd McCoy) е вулканолог в Хавайския университет. Той отдавна се опитва да разгадае тайните на минойците и най-вече как са изчезнали от лицето на земята. Маккой е убеден, че в резултат на изригването на вулкана се е получило огромно цунами, което опустошило северния бряг на остров Крит. Но за такова нещо много трудно може да се открият доказателства.

Все пак, през 1997 г. британският геолог д-р Дейл Домини (Dale Dominey) от Кингстънския университет открил потвърждение на тази теория. Изкопал дупка във вътрешността на острова и взел пръстта за анализ. Открил малка фосилизирана мида, която живее само на големи дълбочини. Според него това със сигурност е доказателство, че в един момент островът е бил залят от гигантска вълна.

Според теорията на Маккой силното изригване на вулкана е изхвърлило във въздуха огромни количества серен диоксид. Те са изменили климата в околността, като намалили температурите с поне 1-2 градуса. Понижаването на летните температури довело до няколко поредни провалени реколти. А приливната вълна разрушила крайбрежните градове и лодките на минойците.

В резултат на тези природни бедствия минойците започнали да виждат света по различен начин. Спрели да се подчиняват на кралете в палатите. Това било и началото на 50-годишен упадък на минойската цивилизация, която не била в позиция да се защитава, когато гърците нападнали и превзели острова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви