Бургас е сред областите с най-много новозаразени
Бургас е сред областите с най-много новозаразени

Народното събрание се очаква да гласува предложението на Министерски съвет за извънредно положение заради коронавируса.

Съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили Народното събрание е органът, който обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея. Това се случва по предложение на президента на републиката или на Министерския съвет.

Ограничения, свързани с пътуването

Предвижда се да бъдат ограничени пътуванията на българи до държавите, в които има интензивно разпространение на вируса, както и пътуванията от такива държави до България. Мярката ще се изпълнява от две министерства – Министерството на външните работи и Министерството на здравеопазването.

Ограничаване на правото на свободно движение

Предвижда се възможност на службите за сигурност да издирват, задържат и принудително да държат лицата, които не спазват карантината, за да не разнасят заразата.

По-строго спазване на социална дистанция и карантина

На база законодателни промени се предвиждат по-строги санкции за хората, които не спазват карантината – глоби, спиране на социални плащания.

По предложение на премиера с промени в Закона за здравето, глобата може да бъде от 5000 лв. за тези, които излагат на риск здравето на хиляди хора.

Затваряне на училища, университети, детски градини, игрални зали, спортни мероприятия, конференции

За целта ще се даде възможност на областните управители, кметовете и министрите в своите ресори да направят всичко необходимо.

Поради извънредните обстоятелства с развитието на заболеваемостта с коронавирус и предпазването на разпространението днес 13.03. 2020 на всички места, където няма грипна ваканция в момента, учениците са освободени да не присъстват в училище по преценка на родителите.​

За детските градини:

„Лишаването на родителите от възможността да изпращат децата си на градина в някои от случаите означава тотална невъзможност те да отидат на работа.

Тук фината настройка е колебанието между това да не работи нито една детска градина или да оставим средищни детски градини с изключително високи мерки на биосигурност“, обясни Томислав Дончев.

Незабавно затваряне на дискотеки, барове и нощни заведения

Ресторантите и моловете засега няма да се затварят.

Да се направи клинична пътека за коронавирус

Предлага се да се направи клинична пътека за коронавирус, за да знаят докторите и работещите какви пари допълнително възнаграждение ще получат за труда си, като всичко това трябва да стане максимално бързо, каза премиерът.

Колко ще продължи извънредното положение?

Извънредното положение може да продължи колкото е необходимо

Предвиждат ли се компенсации?

Към момента няма взето решение за каквито и да било компенсации.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви