Отхвърлиха ветото на президнета за Закона на МВР
Отхвърлиха ветото на президента за закона на МВР

Седалките на стадионите да са от нечуплив огнеупорен материал и с над 30 см облегалки, а озвучителната уредба на терена да е свързана с независим източник на ток.

Това гласят са само част от 17-те промени, които приеха депутатите на второ четене в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, внесени от депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Промените включват още стадионите да са с камери, места за хората с увреждания, както и минимум 5% от трибуните за гостуващите фенове.

Всички стадиони в страната, на които ще се провеждат международни спортни мероприятия, ще минават през комисия, която ще следи за тези 17 изисквания, като специална комисия ще следи за спазването им и ще дава отчет на областния управител, който ще издава лиценз на спортните съоръжения за период от една година.

Законопроектът премина бързо от внасянето в НС до гласуването, за да може големите ни стадиони да стават за домакински мачове от УЕФА, където се изискват такива лицензи за безопасност. С промените се гарантира осигуряването на адекватни мерки за опазването на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия в страната.

От БСП предложиха решенията на комисиите да се одобряват от министъра на спорта. „След като регистърът на спортните обекти е в Министерството на спорта, то трябва решението да е в ръцете на министъра на спорта. Областният управител няма тези компетенции“, каза от трибуната Весела Лечева.

„Налага ни се да имаме стадиони, които да могат да изпълняват домакиснки мачове на УЕФА и ФИФА“, каза депутатът от ГЕРБ Манол Манев. По думите му част от стадионите били на Министерството на спорта и се получавало така, че собственикът им трябва сам себе си да се контролира, за това дали изпълнява изискванията. „Областният управител пък можел да свика комисия с предствавители и той да излезе със своя акт“, каза Манев, който е един от вносителите на законопроекта заедно със Славчо Атанасов от НФСБ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

12 + fourteen =