3 положителни проби в Бургаско
3 положителни проби в Бургаско

Нови двама българи са заразени с коронавирус в София. Става дума за семейство от Ломско – мъж на 77 год. и жена на 66, които са настанени в „Пирогов“. Мъжът е постъпил в спешната болница с остра дихателна недостатъчност.  Жената е в тежко състояние, интубирана в шокова зала. Няма данни да са пътували в чужбина. Синът им работил на складовете в „Илиянци“.  Контактните лица на заразените са 89 души. Това разкри пред журналисти ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски след видеоконферентната връзка с лидерите на ЕС в МС, в която бе заедно с премиера Борисов.

„Вътрешното отделение да бъде изолирано, дезинфекцирано, да се изолират, да се установят контактните лица – 89 са установени, и започва процедурата по тяхното изследване, карантина. Двамата пациенти остават в болнично лечение – жената е в тежко състояние, мъжът – не чак толкова“, обяви какво предстои за двамата и за организацията в „Пирогов“.

„Мерките, взети от страните в ЕС, са най-разнопосочни, но има някои, които следват определена логика. Засега са обявили ваканция за децата за този вирус там, където има по-голямо разпространение.

Щабът ще даде предложения днес на правитеството. Но децата не са най-застрашени, най-застрашени са възрастните – баби, дядовци. Както казват в Германия „внуците може да убият бабите и дядовците си“. Съвсем прав е премиерът, че трябва да предпазим и съхраним нашите възрастни хора“, подчерта проф. Мутафчийски.

„Мерките, набелязани досега, включително и тези, които търпяха критики, са съпоставими както и у нас, така и в ЕС. В някои държави има и по-драстични мерки, както и някои, които гледат по-лежерно и понесоха критики.

 

Всяка сутрин министрите на здравеопазването ще имат конферентни връзки как се развива епидемията и кои мерки дават резултат. Защото се изтъкна, че с еднакви или различни мерки, още не знаем кое дава резултат.

 

Единствените мерки, дали резултат, са китайските – те са изключително драстични. Но трябва да са запазим баланса, за да не се блокира животът“, каза проф. Мутафчийски.

Най-големите институти в Европа твърдят, че 60-70 % от населението на Европа се очаква да бъде засегнато от коронавируса, поясни Борисов.

 

Задава се и тежка петролна криза, задава се рецесия, по-страшна от този след фалита на Лемън Брадърс, подчерта премиерът.

 

Казвам това за някои, които казаха, че си измисляме. Не знам тези хора имат ли съвест и реално мислене, че целият свят се тресе, борсите падат….има и петролна криза. Кристин Лагард казва, че се задава не по-малка, а по-голяма рецесия от финансовата криза. Не си и представям такова падение, че някои говорят, че си измисляме“, заяви още Борисов.

Лидерите се изказаха за солидарност, но аз казах, че такава не виждам за медицински оборудвания. Големи компании печелят поръчките и сега казват, че не могат да ги доставят. Считам за своевременна мярка и да благодаря на нашата индустрия, защото в момента се пробват и тестват скроени облекла, които ще минат тестовете във ВМА. Надявам се да имаме надежден сертификат, че това е, което ни трябва.

Вирусът сега се разпространява из цяла Европа, маските не го хващат и това, което можем, е да се опитаме да го ограничаваме. Трябва да има дистанция един от друг, да се избягва движение, контакти, да се ограничат и пътувания в чужбина, заяви премиерът.

Борисов изрази и надежда в следващите месеци да се открие и лекарство. Той обясни, че не може да се говори за затваряне на градския транспорт, тъй като по думите му – това би довело до колапс на икономиката.

Стана ясно и, че правителствените и държавните ръководители на ЕС са изразили притеснения за туризма и последствията за малките и средните предприятия. В авиокомпаниите е ад, каза Борисов и посочи, че в самолета днес от Израел са пътували само 6 пътници, единият от които е бил вътрешният министър. Кой компания може да издържи на това?

Този проблем е чудовищен, подчерта премиерът Борисов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви