В доклад, публикуван в списание BMJ, британските лекари обясниха защо не трябва да използвате памучни тампони за почистване на ушите.

Памучните клечки за уши принудиха 31-годишен мъж да се изправи срещу сериозна и потенциално животозастрашаваща инфекция. Мъжът бил отведен в спешното отделение с конвулсии и объркано съзнание.

По-късно той казал, че през последните няколко дни е изпитвал главоболие и гадене, а през последните 5 години изпитва периодична болка в лявото ухо и частична загуба на слуха.

Компютърната томография разкрила гноен абсцес в тъканите около мозъка на пациента. Причината за възпалението била инфекция с Pseudomonas aeruginosa, опасен патоген.

Медицинският екип смята, че тази инфекция е била отговорна за злокачествения отит, който засяга тъканите на външния слухов канал. Прегледът разкрил фрагмент от памучен тампон, залепен дълбоко в ухото на пациента. Този фрагмент достигнал до там години преди да провокира развитието на инфекция.

В своя доклад изследователите пишат, че инфекцията с чуждо тяло често причинява външен отит, но за първи път причинява злокачествен отит.

Според експерти отдавна е признато, че използването на памучни тампони за почистване на ушите ви може да доведе до усложнения и наранявания.

Учените за пореден път подчертаха опасността от използване на памучни тампони и съветват да се свържете със специалисти и при най-малките проблеми със слуха.

zdrave.to

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви