Депутатите от руската Дума обсъждат предложение в поправките в Конституцията да бъдат занулени мандатите на досегашния президент Владимир Путин.

Това автоматично ще му даде възможност отново да се кандидатира за държавен глава. Сегашният мандат на Путин изтича през 2024 година и съгласно действащата Конституция той няма право да се кандидатира за нов. 67-годишният лидер е начело на Русия вече две десетилетия – с общо четири президентски мандата и един като премиер.

Предложението за отпадане на ограчението за президентски мандати бе внесено от депутата от управляващата партия Валентина Терешкова.

Идеята й бе посрещната с аплодисменти от залата. Председателят на Думата обаче прекъсна заседанието, за да може да се консултира с Владимир Путин по темата. Президентът лично дойде в парламента и заяви, че е против принципното отменяне на броя на президентските мандати. От думите му обаче стана ясно, че не е против да отпаднат ограниченията лично за неговите мандати. Въпросът може да се реши като не се отчитат мандатите, които той е изкарал до приемането на промените в Конституцията. Това, по думите му, ще бъде възможно, ако Конституционният съд се произнесе, че такава поправка е възможна.

Путин добави, че би подкрепил промяната при две условия – ако гражданите одобрят това по време на „общоруското гласуване“ на 22 април и ако Конституционният съд даде „официално заключение, че такава поправка няма да противоречи на принципите и основните положения на основния закон“.

Лидерът на фракцията на управляващата партия „Единна Русия“ в руската Дума Сергей Неверов заяви, че с колегите му ще подкрепят предложението да се занулят президентските мандати. Той допълни, че е необходими да се проведат консултации и с президента, и с лидерите на фракциите, „но такава поправка, ако бъде оформена, а смятам, че това ще стане, фракцията на „Единна Русия“ ще подкрепи“.

Валентина Терешкова, първата жена космонавт на СССР, мотивира предложението си с това, че „възможността Владимир Путин да остане на президентския пост е стабилизиращ фактор за страната“.

По думите й така „ще се охладят страстите на тези, които се опитват да интриганстват и да разклащат ситуацията“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви