50% спад на нощувките в хотелите
50% спад на нощувките в хотелите

В последните години свикнахме с присъствието на руски туристи по големите ни черноморски курорти. Според статистиката, през изминалото лято техният брой драстично е намалял. Факт е, че по-заможните руски граждани си осигуряваха лукса да си купуват жилища в големите български градове по морето, коментират от Агенции за имоти в Бургас.

Така собствениците на апартаменти разчитат на почти безплатна почивка в реномиран курорт, а и шанс за печалба от него.

Запознати споделят, че много такива жилище биват отдавани под наем на други руснаци, които идват директно с ключа, след като са си платили предварително на собственика. Често тези наематели се представят за роднини на собственика и използват „безвъзмездно“ жилището за определен период.

Интересно е, обаче, защо броя на руските туристи рязко намаля това лято?

Когато говорим въобще за чужди туристи, логиката е ясна.

Имаше фалит на лидер в туристическата индустрия – Томас Кук.

Хората не желаят да рискуват и избират по-малкото зло. Много от хотелите, които работеха с фалиралата корпорация, на практика също бяха максимално затруднени. Оказва се, че не е само това причината. Разбира се, тя е една от важните, но има и други основателни фактори, които оказват въздействие.

Една от важните причини за намаляването на броя туристи по нашето Черноморие е поскъпването на еврото и същевременно намаляване цената на турската лира. С това от туристическа агенция Солвекс обясняват намаления брой резервации в началото на сезона по морето. Също така, фактор за отлива може да се счете и студеното време, което беше в началото на сезона.

Всички бяхме свидетели това лято, че в разгара на сезона много български хотели изненадващо пуснаха изкусителни оферти с доста занижени цени.

Отстъпки до 40% бяха констатирани дори при черноморски хотели с пет звезди. Това бе продиктувано от отлива не само на руски, но и на европейски туристи.

Според данни от Българска народна банка, които са представени официално, има 1.2% намаление при плащания за различни транспортни услуги, а 1.7% е намалението на плащанията за туристическите услуги. Приходите за различните развлекателни услуги са доста намалели. Според данните на Българска народна банка спадът е с 11.3% за летния период.

От летищата в Бургас и Варна също констатираха спад на пристигащите в страната с туристическа насоченост. Тези резултати бяха налице още към средата на лятото. В сравнение с предишни сезони, резултатите са направо отчайващи.

За летището в Бургас данните сочат 14.5% спад на пътуващи към и от Черноморието.

За Варна спадът в разгара на сезона се завъртя около 11.1%. Това красноречиво говори за реален отлив на чуждестранни почиващи по нашите черноморски курорти.

Такъв е процента спад на туристи принципно през зимните месеци, но в разгара на летния сезон не е добра новина.

Ако се вземе за меродавно мнението на чуждите туроператори, определено може да се даде логично обяснение на този отлив. Спомнете си стагнацията на туристическия пазар в Турция преди години. Много туристи предпочитат да почиват в Турция. След като пазарите на туристически услуги в Тунис. Турция и Египет постепенно се възстанови, туристите, които предпочитат тези екзотични дестинации, при нас се отчете спад.

Това трябва да накара нашите туристически агенции и хотелиери да се замислят много добре за това какво търси туриста и какво получава на нашия пазар. След като туристите се върнаха почти мигновено по недостъпните доскоро дестинации без да се замислят, значи имат основание за това. Трябва да се намери липсващото звено в нашите туристически услуги и да не се мисли единствено за печалбата. Далновидното планиране и организиране на туристическите услуги у нас могат да донесат наистина отлични резултати, ако бъдат осъществени професионално.

Не е ясно как ще се развият събитията и през тази година и на какво ще се натъкнем този сезон, имайки предвид вируса, плъзнал из целия свят, но винаги трябва да имаме и план Б.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви