68 души са поставени под карантина в Бургас, защото отговарят на профила и идват от страна, където има случаи на коронавирус. Това стана ясно след работното заседание на Областния оперативен щаб за ограничаване на COVID-19 в България.

Хората отговарят на профила за въвеждане на карантина, попълнили са анкетните си карти и са пресекли границата на България. 111 са подобните случаи за цялата област.

Коронавирусът е специфичен, защото причинява тежки заболявания на хората над 65 години. За по-младите няма голяма опасност, като дори заболяването е по-леко от един обикновен грип. Нека бъдем отговорни граждани и спазваме хигиеничните правила – миене на ръце и използване на ръкавици„, каза д-р Лорис Мануелян.

Отговорността е на всички граждани и те трябва да осъзнават какви са правилните им действия. Ако няма отговорност сред тях, то няма значение колко мерки и щабове ще направим. Държавата прави всичко по-силите си, за да ограничи заболяването. Няма място за паника„, каза директорът на РЗИ Бургас – д-р Георги Паздеров.

24-часов здравен контрол се осъществява на всички гранични пунктове. За всеки влизащ в България от епидемиологична зона, граничните власти и лекарите по места подават незабавно информация към Регионалните здравни инспекции. Те от своя страна информират личния лекар на всяко от лицата. Това осигурява възможност за пълен контрол от страна на здравните власти.

Към настоящия момент област Бургас разполага с 87 легла за инфекциозни заболявания, съответно в общините Бургас, Средец и Айтос.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви