В Бургас се взимат всички необходими мерки за превенция на заболяването от COVID-19. Това налага и отлагането на „София филм фест на брега“ за по-късна дата. Това стана ясно след края заседанието на общинския кризисен щаб. В него участват кметът Димитър Николов, директорът на РЗИ Бургас – д-р Георги Паздеров, директорът на УМБАЛ Бургас – д-р Бойко Миразчийски, директорът на Белодробната болница – д-р Трошанова, представители на общинските здравни заведения, представител на Комплексния онкологичен център, заместник-кметовете на Община Бургас.

„Нямаме доказан случай на коронавирус в Бургас. На двама пациенти са изпратени пробите в София за допълнително изследване – възрастен мъж и млада жена, която се е върнала от Италия. Разполагаме с 40 легла в УМБАЛ, от които  на10 се настаняват пациенти със съмнение. Разполагаме с 10 реанимационни легла за по-тежки случаи„, каза директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Искам да призова всички бургазлии да не се поддават на паника или стрес. Добре сме синхронизирали своите действия с всички институции. Взехме адекватни мерки за всички места, където се събират повече хора. Ако се наложи ще свикаме и извънредна сесия на Общински съвет, за да се отпуснат повече средства за мерките срещу OVID-19„, заяви кметът Николов.

Планираните културни мероприятия на територията на общината се отлагат. Планираните спортни събития ще се провеждат без публика. Забранява се провеждането на масови мероприятия с участието на деца. Община Бургас ще стартира информационна кампания сред пенсионерските клубове за превенция на заболяването.

Уведомени са управителите на големите търговски центрове в града и веригите магазини – да извършват няколко пъти на ден дезинфекция на клиентските пространства, както и на количките за пазаруване. Автогарите и билетният център на „Александровска“ ще бъдат ежедневно дезинфектирани. Автобусите на градския транспорт ще бъдат дезинфектирани всяка вечер.

Обществените сгради могат да разчитат на 4 машини за дезинфекция, които се намират в РЗИ Бургас, както и на специализираните дезинфекционни фирми. Заради липсата на маски за еднократна употреба в аптечната мрежа, Община Бургас ще направи проучване на специализирани фирми, на които да бъдат поръчани количества маски от текстил.

Остава засиленият филтър и дезинфекция в детските градини и ясли на територията на общината.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви