От днес, 9 март, спортните събития в България ще се провеждат без публика заради първите четири случая на коронавирус в страната. Това важи и за Бургас.

Забраната е за всички видове спорт, независимо дали се практикува на открито или закрито. Рестрикциите за достъп до спортните съоръжения ще бъдат в сила до второ нареждане.

„Ако досега имаше препоръчителен характер да се избягва провеждането на мероприятия на закрито, както и на открито, когато не може да се спазва дистанция, сега те ще имат императивен характер, ще се предложи да бъдат забранени“, заяви късно снощи началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски, който е и председател на Националния оперативен щаб за коронавируса.

Миналата седмица забрана за провеждането на спортни мероприятия бе наложена на територията на цялата страна за състезания, в които участват деца. Мярката беше превантивна заради разпространението на грип, остри респираторни заболявания. След като в България обаче бяха регистрирани четири случая на коронавирус, сега забраната вече важи и за професионалния спорт.

След обявените решения на Министерски съвет, и в следствие на мерките за ограничаване разпространението на вируса COVID-19, всички спортни български федерации без изключение постановиха мачовете да се играят без публика. Това важи за всички колективни спортове – футбол, баскетбол, хандбал, волейбол, водна топка и т.н, за индивидуалните – борба, бокс, лека атлетика и т.н., както и за тези, в които няма пряк контакт между съперниците като вдигане на тежести, художествена гимнастика и т.н.

Общинският кризисен щаб в морския град днес също взе серия от мерки зарази заразата. Една от тях е планираните спортни събития да се провеждат без публика.

При закрити врата на 11 март ще играят волейболният „Нефтохимик” и „Монтана”. Баскетболният „Черноморец” гостува на „Академик Бултекс” на 14 март, футболният „Нефтохимик” този кръг почива, като на 20 март ще гостува на „Септември” /София/.

Под въпрос, засега, остава провеждането на Държавното първенство по художествена гимнастика „Жулиета Шишманова, което е насрочено за 20, 21 и 23 март в зала „Младост”. Надпреварата е за девойки старша възрасти жени.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви