Словесната война между Гърция и Турция относно бежанците и мигрантите по турска-гръцката границата продължава. Според Анкара гръцки военен е използвал бойни патрони срещу хора, които са направили опит да се прехвърлят на гръцка територия, съобщи БНР. Атина отрича обвиненията.

Директорът по комуникациите към турското президентство разпространи вчера привечер видеозапис, в който твърди, че се вижда как гръцки граничар стреля с бойни амуниции. До този момент не може да се потвърди достоверността на изявленията на нито една от страните.

Гръцките власти разпространиха клип, който според тях показва, че турска бойна машина прави опит да разруши част от граничната ограда, използвайки въжета.

Сюлейман Сойлу, турския вътрешен министър, съобщава за над 140 000 души, които са напуснали Турция. По думите му това е „само началото“, тъй като миналата година Турция е заловила над 450 000 нелегални емигранти. В момента зимата е мека и дълбочината на р. Марица е спаднала с 40-50 сантиметра. През реката може да се премине и пеш.

По гръцки данни за периода от 29 февруари до 7 март са били предотвратени близо 40 000 опита за незаконно влизане в страната. Извършени са общо 280 ареста на хора, успели да проникнат на гръцка територия.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

four × one =