58% от анкетираните са имали финансови проблеми
58% от анкетираните са имали финансови проблеми

В следващите години ще се увеличава размерът на трансфера от бюджета към НОИ, за да може да бъдат обезпечени пенсиите, показва доклад на осигурителния институт.

Причината е, че размерът на осигурителната вноска не е достатъчен за покриване на разходите.

Вноската за пенсия за най-масовата трета категория труд е 19,8 процента от осигурителния доход, но за да се покрият разходите е нужно размера да е малко над 30 на сто.

Разликата между действителния и необходимия размер на вноската е ключов показател за финансовата стабилност на пенсионната система, се подчертава в доклада на НОИ, цитиран от pariteni.bg.

Този размер се изчислява по специална формула – според броя на осигурените и на пенсионерите, както и според това пенсията какъв процент от заплатата замества.

Сметките показват, че в периода 2019-2036 г. има известно подобрение и необходимият размер на вноската за пенсия ще е малко над 24 % .

След това обаче разликата отново ще нарасне, показва прогноза на осигурителния институт.

Ако през 2018 г. трансферът от държавния бюджет за покриване на недостига за пенсии е бил малко над 3,8 милиарда лева, прогнозата за 2020 г. е за малко над 4,1 милиарда лева, а през 2022 г. вече достига над 4, 5 милиарда.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви