Турция и Русия се договориха за спиране на огъня в сирийската провинция Идлиб. Примирието влезе в сила в полунощ.

Преговорите в Кремъл продължиха 6 часа. Путин и Ердоган решиха още да има защитен коридор през Идлиб, чиито параметри ще бъдат уточнени в следващите седем дни. Двете страни ще провеждат съвместни патрули в района.

Турция си запазва правото да отговори на всички атаки на сирийския режим. А Москва и Анкара ще доставят заедно хуманитарна помощ на нуждаещите се хора.

„Надявам се, че това споразумение ще послужи като добра основа за прекратяване на огъня в зоната за деескалация в Идлиб и най-накрая ще сложи край на страданието на цивилното население, ще спре разрастването на хуманитарнта криза и ще създаде условия за мирен процес в Сирия между всички враждуващи страни”, каза след срещата руският президент Владимир Путин.

„Споразумението за прекратяване на огъня влиза в сила в 0 часа и 1 минута тази нощ. За да може да се запази дълго, ще бъдат предприети всички необходими действия бързо и ефективно. Нашата цел е да предотвратим влошаване на хуманитарната криза в региона. Ще работим заедно, за да осигурим на всички нуждаещи се сирйци, без предварителни условия и дискриминация”, коментира снощи Реджеп Ердоган.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви