Спецсъдът наложи 1 млн. лева гаранция на сина на Васил Божков – Антон. Преди няколко дни Антон Божков беше привлечен като обвиняем за пране на пари по поръчение на групата, която, според прокуратурата, била оглавявана от баща му.

Според защитата

на Антон Божков – адвокат Даниела Доковска, прокуратурата не е представила никаква конкретика по повдигнатите обвинения. Нямало яснота за какво имущество точно става въпрос, за което се твърди, че е трансформирано чрез пране на пари.

Освен това не било ясно къде в страната или чужбина е осъществявана незаконната дейност, посочва NOVA.

Според адвокат Доковска има и разминаване между периода, в който е действал Антон Божков и този, в който е действала престъпната група на чело, на която е стоял баща му. Тя е на мнение, че повдигнатото обвинение срещу Антон Божков е „защото той е син на баща си“.

Според прокуратурата обаче Антон и Васил Божкови имали обща фирма. Капиталът ѝ, според Търговския регистър, идвал от заем.

Магистратите смятат, че този, който е дал заема и собственикът на дружеството, са едно и също лице.

„Схемата е чрез трансформиране на имущество, за което ние считаме, че обвиняемият е знаел, че е придобито по престъпен начин. Разследването е в изключително начален стадий, образувано е преди не повече от 10 дни“, заяви наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов.

Преди месец прокуратурата съобщи, че фирми, свързани с бизнесмена, са ощетили държавата с 500 млн. лева непогасени данъци от хазартни игри.

Малко по-рано магистратите оставиха бившата сътрудничка на Васил Божков за постоянно в ареста. Йоана Чолакова е обвинена за участие в организираната престъпна група, занимаваща се с иманярство, търговия с културно-исторически ценности и сводничество, ръководена от Васил Божков.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви