Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще намали цената на парното след края на отоплителния сезон от април. Тепърва, обаче ще се решава дали и с колко да има компенсация за битовите потребители, ако „Газпром“ върне на „Булгаргаз“ пари за купен на по-високи цени газ. В момента няма законодателна възможност да бъдат върнати парите на хората, предаде БНТ.

Нова цена на газа и парното всеки месец. Това ще предложи държавното дружество „Булгаргаз“ на Комисията за енергийно и водно регулиране.

„Булгаргаз“ планира до 11 март да внесе две предложения в енергийния регулатор – за преизчисляване на цените със задна дата, както и ще предложи нова цена от 1 април.

„За всеки един отделен месец – август, септември, октомври, ноември, декември, януари и февруари ще се получи различна цена и съответното намаление ще бъде различно“, обясни Николай Павлов, изпълнителен директор на „Булгаргаз“.

Очакваното намаление от 1 април ще бъде в размер на 40,3%. Ако регулаторът одобри, пари ще бъдат връщани на над 200 клиенти на „Булгаргаз“. Очакваната сума за възстановяване е 125 млн. лева без ДДС. Експертите обаче са скептични, че това ще се случи.

„Има плащания в НАП, в НОИ, става една много сложна схема за преизчисляване на това кой на кого, какво дължи. Чудеса не могат да се очакват, аз дори смятам, че е невъзможно да се разчита на връщане на средства за стари периоди“,

коментира Иван Хиновски, председател на БЕМФ.

„Никога цената на парното няма да следва профила на цената на газа, защото всичко това отива в компенсаторния ефект“,

обяснява енергийният експерт Атанас Тасев.

Според експертите, най-разумно би било да не се връщат надвзети суми, а да се прихващат плащания от бъдещите задължения.

Очаква се днес КЕВР да направи изявление по темата.

„Булгаргаз“ има право да възстанови на своите клиенти надвзетите суми, но сложността идва от там, че клиентите също имат свои клиенти, на които подават газ. Работят паралелно и КЕВР и експертите, като се търси възможния вариант който не би предизвикал административен и логистичен хаос“, разясни вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

По думите на Дончев има две възможности – или крайният потребител да получи това, което е платил в повече, или да бъде облекчен в бъдещите си плащания, което е по-лесният вариант.

„Изглежда, че за да се случи едно такова компенсиране, ще се наложи промяна в законодателството, ние сме готови да направим това“,

категоричен е Дончев.

Според него е редно компенсацията за потребителите на парно да дойде още с изравнителмите сметки за този отоплителен сезон.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви