Каракачанов

Нито един от имотите на Министерството на отбраната по Черноморието не е продаден, заяви днес от трибуната на Народното събрание министър Красимир Каракачанов. Той каза, че бившите военни казарми, плацове, бази, летища и т.н., които са с отпаднала нужда няма да бъдат продавани, а на тях ще се строят жилища за военнослужещите.

3324 са картотекираните военни, на които  в момента министерството плаща наем, уточни Каракачанов.

За имотите, които вече не са нужни, но се охраняват, ще се проведе процедура за отстъпено право на строеж и ще се строят жилища за служителите. Това важи и за имотите в Черноморец, които бившите им собственици  искат да им бъдат върнати. Повечето от тях имат и нотариални актове за собственост върху тях.

„До преди да стана министър са продадени над 500 имота. Откакто съм министър съм продал само 16 имота.

За тях се провеждат търгове, които се обявяват официално в сайта на МО и в два ежедневника 30 дни по-рано.  Преди  това се променя статута на имота – от публична в частна държавна собственост. Цената е определена от правилника за държавната собственост и е не по-ниска от данъчната оценка плюс 10%. Съоръженията в имотите също се оценяват по тази схема.„ Това обясни министърът.

От изказването му обаче стана ясно, че ще се строят жилища само на места, където има гарнизони и нужда от настаняване на военните.

Част от останалите ще се продадат с публична процедура. „Така се пълни бюджета на министерството”, каза Каракачанов. На други, като в Поморие например, където общината е върнала на МО 56 дка, може да се построи социален или старчески дом за възрастни военнослужещи.

Министърът обаче не уточни какво ще се случи с бившите военни имоти в Черноморец.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви