Бургаските киномани ще бъдат първите в страната, които ще могат да се насладят на големия победител от наградите „Оскар“ – корейската лента „Паразит“. Филмът ще има две прожекции на 18-ия „София филм фест на брега“, първата е на 14 март от 15:00 часа, преди официалното откриване на фестивала в 19:00.

Фестивалът ще се проведе от 14 до 22 март 2020 г. в Общинско кино „АБ“ в сградата на ДТ „Адриана Будевска“. Началото за първи път ще бъде в събота от 19 часа. Два от българските филми в афиша на „София филм фест на брега“ вече са известни. Единият е „Сестра“ на режисьора Светла Цоцоркова. Второто българско заглавие е „Бащата“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Два от общо 18-те филма от афиша на фестивала ще получат наградата на Община Бургас – статуетка „Сребриста чайка“ на художника Никола Станчев. Първият приз ще бъде връчен от журито с председател проф. Георги Дюлгеров и членове Диана Саватева, Борислав Чакринов, Лорис Мануелян, Мария Бенчева, Христо Димитров – Хиндо, Стефани Райчева, Слави Георгиев и Александра Ингилизова.

Втората „Сребриста чайка“ се връчва като награда на публиката. Тя се присъжда на филма, получил най-висока оценка от зрителите, които гласуват след всяка прожекция по шестобалната система.

За втора поредна година в Бургас в рамките на 18-ия „София филм фест на брега“ ще се проведе киноклас. Филмовата работилница, ръководена отново от режисьора Надежда Косева, ще предостави възможност на участниците да създадат своя интерпретация на определени епизоди от филма „Бащата“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов и да участват като режисьори, оператори, актьори, звукорежисьори и монтажисти.

Участниците ще се запознаят с режисьорите на един от най-награждаваните филми през последната година, ще научат повече за езика на киното и ще участват в създаването на филм.

Авторите на най-сполучливите откъси ще бъдат новите членове на Младежкото жури на 18. София филм фест на брега, което присъжда наградата за най-добър късометражен филм от конкурсната програма!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви