Alfa - това емблема ли е или хорор?
Alfa - това емблема ли е или хорор

Вглеждали ли сте се внимателно в емблемата на Alfa Romeo? Не? Струва си да го направите, защото има много повече да се види от обичайните пръстени, звезди, букви или форми.

Емблемата на Alfa Romeo е кръг от две части, а отляво е поставен червен кръст на бял фон. Произходът му бързо може да бъде обяснен. Той съответства на герба на Милано, където е било първоначалното производство на марката. Всеки футболен фен би трябвало да го е виждал и преди. Защото той също е неразделна част от герба на клуба на AC Milan.

Вълнуващата част е в дясната половина на кръга. Когато погледнете набързо, може да си помислите, че това е вид короновано змийско-драконово създание с червен език. При по-внимателен преглед обаче езикът не се разцепва, както е обичайно при змиите, а по-скоро е разделен на три. И изобщо не е език, а човек, който виси наполовина от устата на влечугото.

Но защо Alfa Romeo показва змия, която яде човек в емблемата си?

Простото обяснение е: животното произхожда от герба на Висконти, най-могъщата фамилия в Милано през 14 век. Какво обаче прави чудовищното същество, чието правилно име е „Бисчоне“ и как е попаднало там, не е толкова ясно.

Легендата гласи, че Висконти взел герба от щита на враг, победен по време на кръстоносните походи. Според някои източници този половин човек е сарацин или мавър. Най-популярната легенда гласи, че това е дете. Носели се слухове, че един млад Висконти е бил погълнат от змия, но после отново изплют.
Което ни води до въпроса какво всъщност прави змията. При по-внимателна проверка инстинктивното впечатление, че половината човек е изяден, е също толкова вероятно, колкото и че току-що се е родил от устата на змията.


Гербът на Висконти в Архиепископския дворец в Милано (XIV в.) – тук змията прилича повече на дракон. „Детето“ също е доста голямо.

Колкото повече източници търсите, толкова повече вариации в историята на герба ще намерите. Ясно е само едно: Бисчоне е символ на Милано от векове и като такъв се използва и в емблемите на други италиански компании. Каквото точно може да се види и в емблемата на Alfa: производителят на автомобили от Ломбардия остава до голяма степен верен на него от първата версия през 1910 г., въпреки че изглежда не е напълно ясно какво всъщност е изобразено на него.

В изявление, изпратено до Jalopnik от Automobilismo Storico Alfa Romeo, се твърди, че основателят на рода Висконти – Отоне Висконти – взима герба от щита на паднал рицар Сарацин. Това, което виси от устата на змията, в никакъв случай не е жива закуска, а „нов човек“ в смисъл на „пречистен и обновен“.

Предполагаемото значение на картината:

змията като кръгло животно (може да заеме кръгова форма) също е животно на промяна, способно редовно да сменя кожата и себе си.

Не толкова безобидно и сложно – но много по-разбираемо – звучи обяснението на началната страница на Alfa Romeo. Там бе направена бележка, че Бисчеоне е „змия, поглъщаща змей дракон“. И въпреки че може би не казва цялата истина, тази версия е по-подходяща за автомобилен производител, отколкото змия, която задушава дете без причина.


В по-ранните версии на логото на Alfa Romeo имаше и два възела от герба на Савой, знак на уважение към италианското кралско семейство. Те изчезнаха в средата на 20-ти век. Бисчоне е запазен.

Повече за историята на логото на марката може да се научи в FCA Heritage. В него се чете, че идеята се заражда на трамвайната спирка на линия 14, където Романо Катанео – близък приятел на автомобилния дизайнер Джузепе Мероси – вижда Бисчонето на Висконти в Торе дел Филарете, кула в Кастело Сфорцеско. Предполага се, че Романо Мероси е предложил интегрирането на хералдично животно в емблемата на новосъздадената компания A.L.F.A.


Емблемата на Alfa Romeo е коренно променена от 2015 г. Двата централни елемента са запазени, но след повече от век линията на разделяне между герба на Милано и Бисчоне на Висконти е изчезнала.

Снимки: Alfa Romeo

https://automedia.investor.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви