Преди отпътуването си към Турция за среща с президента Ердоган, премиерът Борисов заяви пред медии, че отива на крака, защото „кажи му „аго“ да му стане драго очи в очи“. Явно обаче в случая това не подесйтва.

Срещата в София, която бе по инициатива на премиера Бойко Борисов с участието на президента Ердоган, се провали.

По време на разговорите в Анкара станало ясно, че двама бежанци са били убити на гръцко-турската граница, а един е ранен. В знак на протест Ердоган отказва да седне на една маса с Мицотакис.

А без гръцкия колега такава среща не мога да направи, заяви премиерът Борисов по време на съвместнита пресконференция с Ердоган.

„Днес гръцките сили убиха двама бежанци и има нечовешко отношение там. Искам да изразя задоволство от позицията на България под председателството на Бойко Борисов. С България имаме превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността и солидарност, която се основава на взаимното уважение и разбирателство, посочи домакинът. Схващането за сътрудничество и солидарност трябва да се прилага от всички страни, каза турският президент.

Воден от тези мисли, искам да благодаря на Борисов и още днес искам да поздравя българите за утрешния национален празник, посочи Ердоган.

От своя страна премиерът Борисов изрази съболезнования за загиналите на техните семейства.

Българският премиер изрази увереност, че рано или късно такава среща трябва да се проведе с Европейската комисия, с Европейския съвет и с европейските партньори. „Но може би още не всички са узрели и не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава“, акцентира Борисов. Премиерът подчерта, че трябва да се действа само с разум, мир и дипломация, като се зачита интереса и на другия, и като се спазват подписаните споразумения. „Гласувахме тези пари за Турция. Не мога да разбера защо не са дадени. Споделената тежест е основен принцип на ЕС“, коментира министър-председателят.

„Близо 1,5 млн. души напуснаха Идлиб и в момента са близо до границата и ни чакат там. Обсъдихме безотговорността на някои страни, които не успяват да разберат ситуацията, коментира турският президент. Преди време бях казал, че, ако няма справедлива подялба на бежанците, ще отворим границите, заяви Ердоган.

Турция изпълни всички свои ангажименти, но очакването ни да има споделяне, не намери отговор, а ЕС не изпълни отговорностите си от споразумението и продължава да прилага двоен стандарт, посочи още той.

Дори и днес някои от страните критикуват отношението на Турция на границата. Ние ли ще поемем този товар, и без това похарчихме 40 милиарда. Обещахте, че ще отпуснете за 1 година 6 милиарда евро, а тези средства не бяха отпуснати, бе категоричен Ердоган. Сега разговарях с тях и казаха, че ще отпуснат 1 милиард. Кого залъгвате, ние тези пари не ги искаме, отсече Ердоган и заяви, че ще намери тези средства.

Ситуацията по границата е резултат от всичко, което не беше изпълнено, заяви още Ердоган. Убийството на двама бежанци и тежкото раняване на друг от страна на гръцката страна влошава още повече ситуацията. Те нямат никакво уважение към международния закон и сигурно си мислят, че Турция ще поеме бежанците за още 19 години, но това приключи, бе категоричен бе турският президент.

Радвам се да посрещна моя приятел Бойко Борисов. Надявам се да продължим с доброто сътрудничество и му благодаря за солидарността, заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган след срещата на четири очи между двамата лидери и работната вечеря на водените от тях делегации.

Президентът изтъкна, че двамата са обсъдили начините за урегулиране на продължаващата напрегната обстановка в Сирия.

Двамата разговаряха на четири очи и обсъдиха горещата тема – ситуацията с мигрантския поток към Европа и действията, с които той може да бъде ограничен. Обсъдена и била и критичната ситуация в Сирия, която според турската страна е основната причина за мигрантския натиск.

Преди това стана ясно, че Борисов е успял да убеди Ердоган да дойде в София и да продължат разговорите в широк формат с лидерите на ЕС. „Убедихте ме, ще дойда в София“, каза Ердоган след срещата на четири очи с премиера Борисов, в началото на вечерята на двете делегации.

По-късно стана ясно обаче, Ердоган отказва да седне на една маса с Мицотакис и затова се отложи срещата в петък в София.

Благодаря на Ердоган, че прие поканата, но не мога без гръцкия колега и той ме разбра, посочи Борисов.

Г-н президент, наполовина свършихме работата, обърна се Борисов към Ердоган.

След разговора с турския президент 14 лидери от ЕС чакат да им се обадя и да ги информирам, обяви в София преди срещата премиерът.

Обсъдихме стъпките, които могат да допринесат за прекратяване на агресията в Идлиб, каза Ердоган и поднесе съболезнования на близките на загиналите, като благодари на Борисов за проявената съпричастност.

Приветствам желанието на Турция в четвъртък да намерят с Русия решение срещу смъртоносния конфликт в Сирия. Искам да благодаря на турската страна за ангажимента за спазване на споразумението за границата и това дава възможност на българските граждани да спят спокойно. Препотвърдихме това споразумение, посочи Борисов и допълни, че винаги е разчитал на мъдростта на колегите си.

Мои колеги не се сдържат да си пускат коментари в мрежата. Убеден съм, че само с разум, мир и дипломация, зачитане на интересите, спазвайки подписаните споразумения, ще може да се реши въпросът, посочи премиерът. Споделената тежест е основен принцип на ЕС, каза още той.

„Ще работя много за добросъседство и разбирателство. Ще работя много да спасим тези жени и деца, които спят по границата. Надявам се тези, които са далеч от този регион и когато се изказват, да видят първо дали ние сме си изпълнили нашите условия, нашите задължения и какво искаме тогава от съответната страна“, заяви още премиерът Борисов. Той приветства желанието на Турция заедно с Русия в Москва в четвъртък да намерят мирно решение и смъртоносният конфликт в Сирия да намери дипломатическо решение.

Ако в движение имаме някакви нови идеи с колегите от ЕС за среща, веднага ще те уведомя, обеща премиерът, докато Ердоган го изпращаше до автомобила му.

Аз съм дошъл, стиснали сме си ръцете. С теб имаме връзка. Жив и здрав, завърши Борисов.

По време на съвместното изявление премиерът Бойко Борисов благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за бързия контакт с българския министър на здравеопазването за осигуряването на спешна доставка на защитни облекла срещу коронавируса, които се произвеждат в Турция, а в България са малко.

Осъществихме контакт между здравните министри за доставка на маски, за да попълним липсващите количества, каза още Борисов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви