За броени дни милиардерите по света като Джеф Безос, Марк Зукърбърг и Бил Гейтс са загубили 444 милиарда долара. А руските милиардери са загубили 6 милиарда само за един ден. На какво се дължат внезапните загуби?

По данни на агенция „Блумбърг“ само през последната седмица общото състояние на 500-те най-богати хора в света е намаляло с 444 милиарда долара. Причината: огромният спад на курсовете по световните фондови борси, предизвикани от новините за разпространението на новия коронавирус, пише Дойче веле.

Най-силно е пострадал основателят на „Амазон“ Джеф Безос, който е загубил 11,9 милиарда долара, съобщи агенцията в петък, 28 февруари. Състоянието на основателя на „Майкрософт“ Бил Гейтс е намаляло с 10 милиарда долара, това на шефа на LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) Бернар Арно – с 9,1 милиарда, а на шефа на „Тесла“ Елон Мъск – с 9 милиарда.

Сред на най-силно засегнатите са още: американският бизнесмен Уорън Бъфет, както и Амансио Ортега, основателят на испанската компания за търговия за с дрехи „Inditex“, пласираща марката ZARA; Марк Зукърбърг – изпълнителен директор на „Фейсбук“; двамата основатели на „Гугъл“ – Лари Пейдж и Сергей Брин, както и мексиканският бизнесмен Карлос Слим.

Агенцията съобщава още, че през 2020 г. загуби са реализирали вече близо 80% от милиардерите в класацията на „Блумбърг“. И повечето загуби са свързани именно с опасенията за икономически спад поради епидемията от коронавирус в Китай и разпространението ѝ по света.

Пряко засегнат от финансовите загуби е и Мики Арисон – шефът на „Carnival Corp“. Тази фирма е собственик на круизния кораб „Diamond Princess“, където се появи взрив от заболявания на Ковид-19. Само за последната седмица Арисон е реализирал загуби в размер на 1 милиард долара.

Агенция „Блумбърг“ напомня и това, че на борсата в Ню Йорк индексът „Дау Джоунс“ спадна с повече от 12% през миналата седмица. Това е най-резкият спад за пет дни, регистриран от времето на финансовата криза през 2008 досега.

Руското издание на „Форбс“ съобщи на 28 февруари, че само за ден състоянието на петимата най-богати руснаци се е стопило с над 6 милиарда долара заради борсовия спад. Най-много е пострадал президентът на „Лукойл“ – Вагит Алекперов, който е загубил 1,6 милиарда долара. И Владимир Потанин – съсобственик на „Норникел“, една от най-големите в света компании за производство на паладий, никел, платина и мед – е загубил 1,4 милиарда, а Леонид Михелсон – ръководител на фирмата за петрол и газ „Новатек“- 1,2 милиарда долара.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви