За съединителя е важно ниманието
За съединителя е важно вниманието

Често щадящото боравене със съединителя не помага и износената част трябва да бъде сменена. Но какви са признаците за това?

Признаците, че съединителят /известен още като амбреаж/ е износен, са следните:

– Когато спре да работи равномерно и не можете да потеглите плавно независимо колко внимателно го отпускате;
– Когато липсва триене. Това се забелязва, когато леко превърта при задействане;      –  Когато превключите на висока предавка, докато автомобилът е в покой и при празен ход се опитате да го отпуснете, двигателят трябва да изгасне. Ако това не стане, съединителят е дефектен и трябва да бъде заменен.

Как да предпазим съединителя /амбреажа/ от износване?

При работата с амбреажа важи правилото, че са нужни чувство и любов. За разлика от американците, повечето европейци могат да работят със съединителя добре. Впечатление прави, когато някой не работи добре с него, например с груби смени на предавките или рязък старт.

Въпреки това си струва да обърнете внимание на съединителя – ако с него се борави внимателно, в много случаи той ще надживее останалите части от автомобила. С други думи, нешата до голяма степен си зависят от нас. Шофьорите на автомобили с автоматични кутии или с два съединителя не са запознати с този проблем.

Смяната на амбреажа е скъпа. За износването му виновен е най-вече един фактор – поведението при шофиране. В този смисъл сами можете да му помогнете да работи правилно колкото е възможно по-дълго.

Ето какви съвети можете да следвате за работа със съединителя:

– Когато сменяте предавката, не позволявайте на съединителя да приплъзва твърде дълго;
– Работете с него възможно най-нежно и свалете крака си от педала при движение тръгни-спри, за да защитите лагера му;
– Махнете крака си от газта при смяна;
– Избягвайте да прескачате предавките при понижаване на скоростта (тази точка не важи за опитни шофьори, използващи междинна газ);
– Избягвайте ненужната смяна на предавките с предвидливо шофиране;
– Не претоварвайте колата – допълнително тегло натоварва и съединителя.

Снимки: Autorevue

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви