Втора грипна ваканция в Бургас и Созопол /ОБНОВЕНА/

0
185
grip

Бургаските ученици излизат в грипна ваканция от 4 март до края на седмицата, реши Областният оперативен щаб за борба с ГРИП и ОРЗ днес. Това се случва за пръв път в Бургас, от както се провеждат заседанията на щаба. Заболеваемостта е изключително висока и засяга деца и ученици до 14-годишна възраст.

Причината за неочакваната ваканция е в това, че отсъстващите от класните стаи ученици са между 20 и 30 %. Грипният вирус е от тип Б и засяга най-много децата между 5 и 15-годишна възраст.

В началото на миналата седмица имахме информация за много отсъстващи деца. Имаше и училища, в които директорите взеха решение да обявят за неучебни 3 дни. Надявахме се да заболелите да не бъдат толкова много, но от средата на миналата седмица имаше един сериозен скок. Най-засегнати сега са децата от 5 до 14 години. Това, че възрастните не боледуват толкова много, го отдават на това, че на хората над 65 години бяха осигурени ваксини„, това каза директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров по време на областния противоепидемиологичен щаб.

Детските градини и ясли ще продължат да работят при режим „засилен филтър“. Ще бъдат използвани мобилни термометри, дезинфекциращи платчета и постелки, както и проверки още на входа на градината.

Други противоепидемичните мерки, които ще бъдат взети за снижаване на заболеваемостта са прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизациите.

Участието на бургаски ученици в организираните събития за 3-ти март ще бъде отменено. Големият концерт на площад „Тройката“ ще се проведе без бургаските духови оркестри, детските хорове и танцовите групи.

Остава тържественият ритуал в 11.00 часа по издигането на националния, общинския и европейския флаг, както и полагането на венци и цветя пред Паметника на руските освободители в 11.30 часа. Празничният концерт в Бургаската опера също ще се проведе без участието на деца и ученици.

Община Бургас е уведомила и организаторите на останалите прояви за рисково струпване на хора и обявената грипна епидемия в града.

Всички директори и учители ще възлагат чрез своята електронна система задачи и уроци от учебната програма на децата, за да не изостанат те с учебния материал през този период.

Преустановяват се учебните занятия до края на седмицата и във всички училища на територията на Община Созопол и се отменя празничният концерт на НЧ „Отец Паисий“ гр. Созопол, обявен за днес 02.03.2020г. от 17:30ч., съобщиха от общината там.

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here