Около 13 000 мигранти са се събрали на турско-гръцката граница, след като по-рано Турция заплаши, че ще пусне милионите бежанци от страната да преминат в Европа, съобщиха в неделя информационни агенции.

„Хиляди мигранти, включително семейства с малки деца, преминават въпреки студена нощ границата между Турция и Гърция“, се казва в съобщение на Международната организация за миграция.

Американската агенция заяви, че нейният персонал следи движението на хора от Истанбул и предоставя хуманитарна помощ на най-уязвимите.

„До събота вечерта персоналът, работещ по 212-километровата граница между Турция и Гърция и в столицата, е наблюдавал най-малко 13 000 души, събрани на официалните гранични пунктове в Пазаркуле и Ипсала и множество неофициални гранични пунктове“, се казва в съобщението.

Агенцията заяви, че е забелязала „групи от няколко десетки до повече от 3000 души“. Гърция обяви, че е решена да защити границите си.

Премиерът Бойко Борисов успокои, че по нашата граница е спокойно. А вицепремиерът и военен министър с хеликоптер прелетя над границата, за да се увери за обстановката.

На място беше и вътрешния министър Младен Маринов. Малко преди това бе обявено, че жандармерията е мобилизирана да опази границата ни от мигрантска вълна.

ЕС обяви, че подкрепя страните ни, но от „Амнести“ настояха, че мигрантите имат право на достъп.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви