Атина е наложила вето в петък вечерта на изявлението на НАТО за подкрепа на Анкара след нападението срещу турски военна част в Идлиб, при което загинаха над 30 военни, съобщи гръцкият вестник „Вима”

„Министърът на външните работи Никос Дендиас е дал съответните указания на постоянното представителство на Гърция в НАТО, когато по време на заседанието на Северноатлантическия съвет на равнище зам-постоянни представители бе съгласуван текст, който не е включвал предложението на Гърция да се спомене спазването на споразумението ЕС-Турция за бежанците и мигрантите, подписано през март 2016 година”, пише изданието.

Гръцкото искане е срещнало силна съпротива от редица държави като Великобритания, Германия, а също САЩ и Франция, съобщава вестникът.

Турция чрез външния си министър Мевлют Чавушоглу поиска да започнат политически консултации, предвидени от един от членовете на Вашингтонския договор при заплаха срещу една от страните-членки на НАТО, пише изданието.

„Първоначалното заседание на равнище постоянни представители в петък сутринта завърши без съвместно заявление, но ситуацията се промени по-късно същия ден. В същото време Турция се обърна за помощ в противовъздушната отбрана, разузнаването и така нататък, но по тези въпроси изглежда няма съгласие на съюзниците, поне на сегашния етап”, пише също изданието.

Гърция е обезпокоена от ситуацията на границата с Турция, след като Анкара заяви, че повече не била в състояние да удържа бежанския поток от Сирия в Европа.

 

Гърция максимално засили охраната на морските и сухопътните граници с Турция. Заради развитието на събитията в Идлиб Атина е в постоянна връзка с ЕС и НАТО.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви