От тази пролет и бургаските ученици от 1. до 4. клас ще имат възможност да се включат в допълнителни спортни прояви, извън определените в учебния план часове по физическо възпитание.

За разлика от ученическите игри, които се провеждат всяка година за ученици от 5-7, 8-10 и 11-12 клас в осем вида спорт,

турнирите за по-малките ще бъдат само в три категории – лека атлетика, футбол и топка над въже, съобразени с физическото развитие на децата в тази възраст.

Решението за организиране и провеждане на новите ученически игри за най-малките бургаски ученици беше взето на предната сесия на Общинския съвет, в края на януари. Изпълнението му е възложено на Община Бургас, със съдействието на РУО-Бургас, ЦПЛР-Бургас и училищата, които предлагат начален етап на обучение.

Целта е да се предостави възможност за по-голяма активност и движение на подрастващите, като превантивна мярка срещу често срещаното наднормено тегло и застоял начин на живот на учениците. Освен това, децата ще се възпитават на отборна работа, на дисциплина, уважение и интерес към спорта.

Първото издание на инициативата „Малките спортни титани на Бургас“, която стартира от Бургас, ще се проведе още тази пролет. Тя е дългосрочна и е насочена към развиване на социалните умения на подрастващите чрез спортни дейности, поднесени по атрактивен за тях начин.

В нея са включени любими за учениците в тази възраст спортове – лека атлетика, футбол и топка над въже, който представлява съчетание между волейбол и бадминтон.

Първите кръгове започват още през март и ще продължат до 3-ти април, когато ще се проведе вътрешен кръг по отделните спортове в училищата. След това победителите ще участват във втори кръг на общинските турнири – по лека атлетика на 24 април, по топка над въже на 8 май и по футбол на 15 май.

Отборите победители в общинските турнири по лека атлетика и топка над въже ще получат купи и медали, а класиралите се на първо място отбори по футбол от двете възрастови групи и специална награда – участие в еднодневна екскурзия и посещение на футболен клуб на известен в страната отбор.

Всички участници получават тениски с логото на Ученически игри за I – IV клас „Малките спортни титани на Бургас“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви