Очаквано общинските съветници в Бургас влязоха в идеен спор относно комунизма и хитлеризма по време на дебатите за докладната за възстановяването на демонтираната паметната плоча от Механото.

Живко Господинов от БСП каза пред съветниците, че решението за премахването й противоречи както на закона и европейските директиви, така и общочовешките морални принципи. Конкретният случай не се касаел за налагане на идеология, а за паметна плоча, на която са изписани имената на загинали младежи, учили в това училище. Младежи, загинали в антифашистката борба, били част от общия фронт за борба против нацизма и е призната за част от европейското съпротивително движени против хитлеризма.

Започна една изкривяване на историята. Управляващите се опитват подменят миналото ни. Препоръчвам на колегите в зала да отидат в Израел или затворените концлагери и да се уверят зверствата на хитлеризма. Българската държава през Втората световна война е съюзник на Германия. Оспорването на антифашисткото движение е срамно за всички ни. Не мога да кажа дали премахването на плочата е законно или не, но твърденията за оспорването на стореното на нацистите е наказуемо в Германия. Не говорим за комунисти, какво бил направил Народния съд и т.н.. Паметната плоча не е идеологическа, а на младежи, загинали в борбата срещу фашизма„, каза Йордан Георгиев от БСП.

Бойчо Георгиев от ПП ГЕРБ контрира Георгиев и заяви, че никой от съветниците не искал да подменя историята, като премахването на плочата било с взето решение на ОбС. Според него мястото на плочата на било на фасадата на Механото.

Незаконосъобразно би било да се отмени решение на ОбС. Нека докладната се промени и се поиска плочата да бъде поставена на едно или друго място„, каза Иво Баев от Демократична България.

Какъв фашизъм, какъв комунизъм и какви евреи. Плочата е премахната, защото не е й е там мястото. Няма защо да се връщаме в неща, които вече са отминали. Дайте тогава да възстановим Мавзолея и върнем обратното мумията на Георги Димитров„, сподели Георги Дракалиев от ПП ГЕРБ.

Павел Маринов от БСП призова съветниците в залата да направят нещо градивно и да сложат плочи, не само на загиналите момчета, но и на всички, завършили Механото и допринесли за развитието на Бургас.

В крайна сметка докладната не бе приета и плочата, поне на този етап, няма да бъде възстановена.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви