С пълно мнозинство Общински съвет Бургас прие докладната записка за обособяването на терена, където ще бъде изградена новата специализирана многопрофилна болница за активно лечение на деца. Тя ще се намира в ж.к.“Зорница“, в непосредствена близост до УМБАЛ-Бургас, в добра комуникационна връзка с главната улична мрежа и налична инфраструктура.

Имах дълъг разговор с Министерството на здравеопазването, които изцяло ни подкрепят и са изразиха готовност да ни помогнат финансово. Нужна ни е техническа помощ, защото това е отговорен процес. В различни държави вече са се развили добре в детската медицина и трябва да вземем пример от тях. Такива болници има в Румъния и Хърватия. Искаме здравното заведение да има и топла връзка с УМБАЛ, за да се възползваме от напълно от медицинската среда. Болницата може да служи и като учебна база, като в най-скоро време от Европейската инвестиционна банка ще ни кажат как ще ни подпомогнат с финансирането. Това е кауза за Бургас, която е надпартийна„, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Председателят на ОбС проф. Севдалина Турманова допълни, че общинската администрация ще работи занапред детската болница да стане и университетска.

Към този момент този момент леглата за деца в болничните заведения са общо малко над 100. Това е крайно недостатъчно, когато има сезонни заболявания или през летните месеци, когато има много туристи. Община Бургас се нуждае спешно от подобна специализирана детска болница, където може да се извършва и превенция на детското здраве. Мястото е перфектно, защото в близост до ключове здравни центрове„, каза д-р Ангелов от ПП ГЕРБ.

Като крайна цел усилията на община Бургас са насочени към изграждане на Специализирана многопрофилна болница за активно лечение на деца с трето ниво на компетентност със спешно отделение, с общо 130 легла. Лечебното заведение ще бъде общинска собственост.

Целта е лечебното заведение да предлага модерни здравни услуги, в духа на най-добрите медицински практики и традиции на българската медицинска школа, грижи и лечение на заболяванията на децата и подрастващите по основни направления, включително и спешен прием на малки пациенти. Диагностиката, консултациите и лечението ще се осъществяват в подходяща за възрастта на лекуваните среда. Анализите показват, че грижата за болно дете в болница се постига най-добре с присъствието и участието на техните родители – затова те ще бъдат активно включвани в цялостния процес, като за родителите също ще бъдат създадени подходящи условия за престой и възстановяване.

За да се осигурят оптимални грижи – съобразно диагнозата и възрастта на пациентите, болницата ще разполага с различни отделения и специализирани лаборатории, оборудвани с най-модерна апаратура за диагностична и терапевтична дейност.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

nine + 12 =