160 000 лева ще бъде отпуснати за съфинансирането на български филмови продукции, които ще се снимат в Бургас. Решението бе прието от общинските съветници в града ни, като така първоначалното приетите преди месец 100 000 лева от бюджета на Бургас, ще бъдат увеличени с още 60 000 лева.

Бургас ще бъде главен герой в бъдещите най-добри филмови проекти. Те ще участват в български и международни фестивали. Нека Бургас се превърне това лято в снимачна площадка. Парите се увеличават, защото търсим стойност на филмите. Колкото по-голяма е нашата помощ, толкова по-качествени ще бъдат филмите. Община София дава по 3,8 млн. лева на година за развитие на киното„, каза вносителят на докладната и председател на Комисията по култура в ОбС Веселин Пренеров.

Как така веднъж гласуваме 100 000 лева, а след това още 60 000. Даваме пари за сериали като „Съни бийч“, който никой не ще да гледа. Реклама на Бургас с България няма за какво да се направи. Нека в решението се добави Комисията по култура след година да провери анализ какъв е бил ефекта от отпуснатите пари„, отговори му Йордан Георгиев от БСП.

Изненадващи контра на Георгиев даде негов съпартийник – Георги Спасов, който определи липсата на подкрепа като хейт и призова да се гласува за докладната.

Смятам, че е правилно да отделим 60 000 повече. Трябва да насърчим вътрешния туризъм. Именно вътрешният турист може да спаси сезона тази и през следващите години.Трябва да поканим и външна консултантска фирма, която да ни помогне да представяме Бургас. Нека бъдат заложени повече пари и за реклама. Така можем да привлечем и продукции не само от България. Градът ни е различен и това може да има само ползи за нас„, включи се по темата и Живко Табаков от ДБГ.

Йордан Георгиев продължи с критиките си към докладната и изрази мнение, че никой от тези филми нямало да бъде номиниран за Оскар. Той призова да се направи филм за историята на „Черноморец“.

Това е тема, която трябва да носи позитиви за Бургас, Преди една седмица популярен продуцент ми се обади и каза, че поздравява града ни за развитието на киното. За пръв път сме свидетели на такъв модел, в който филмите идват в Бургас и се представят сами, като казват и как биха били полезни за туризма. И другите градове в страната ще започнат да дават пари за кино, когато видят от нас„, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви