Най-малко 60 хиляди битови и стопански потребители от 1 юли ще бъдат принудени да излязат на свободния пазар на електроенергия, без право да се върнат на защитените цени.

Това предвиждат законодателните промени, представени в парламентарната енергийна комисия от председателя й Валентин Николов.

Без защитата на определяните от държавата регулирани цени на тока, които са по-ниски от пазарните, остават всички стопански потребители, чиито обекти са присъединени на 30 и повече киловата и битовите абонати с присъединена мощност 50 и повече киловата, предвиждат обявените намерения за корекции в Закона за енергетиката.

Това означава, че над 12 процента от регулирания пазар ще отиде на свободния.

Николов обеща промените да бъдат официално внесени в парламента през март, за да може през април да бъдат приети и приложени при предстоящото определяне на цената на тока за оставащия регулиран пазар за период от една година.

Той обясни поредното внасяне на законови поправки директно в парламента от депутати на ГЕРБ, без обществено обсъждане и одобрение от правителството, с огромното забавяне на текстовете, а страната ни е поела ангажимент да започне освобождаване на цените на тока от 1 юли 2020 г., ако иска Европейската комисия да одобри механизъм за субсидиране на електроцентралите до 2025 г.

След като обмисляли различни варианти, накрая се спрели на сега обявения като „най-щадящ“ и най-плавен преход. Според Николов, ако през април бъдат приети текстовете, засегнатите от промяната клиенти ще имат достатъчно време да си изберат доставчик на електроенергия по свободни цени.

Как ще се увеличи добавката „задължение към обществото“ от 1 юли тази година?

Според КЕВР ще се увеличи с 3 лева заради ангажимента на НЕК към ТЕЦ „Марица Изток 2″. Не е ясно обаче как ще се отрази на гражданите, след като работодателите са поискали пълния размер на тази помощ. От „Изправи се.БГ“ калкулирахме, че става въпрос за 7 лева увеличение на мегаватчас в сметката на всеки гражданин.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова по време на заседанието на Комисията по енергетиката в парламента, на което бе обсъдена предстоящата либерализация на електроенергийния пазар в България за битовите потребители.

„Няма публикувана Пътна карта за либерализацията, а ако я има, е добре да бъде представена.

До момента, за предстоящата либерализация на електроенергийният пазар за битовите потребители, става ясно от три интервюта на председателя на парламентарната Комисия по енергетиката Валентин Николов. Сега разбираме, че ще се възприеме начинът, представен в интервю от 21 февруари – на база инсталирана и присъединена мощност“, заяви тя относно либерализацията на електроенергийния пазар в България.

По време на обсъждането Манолова зададе въпроса дали битовите потребители са наясно каква е инсталираната или присъединената им мощност.

Тя съобщи за социален експеримент:

„Един от нашите експерти отиде и попита в едно от енергоразпределителните дружества с каква мощност е присъединен имотът му, но му бе поискана такса от 13,30 лева за заявление и така да бъде уведомен за мощността“, обясни Манолова.

Тя подчерта, че с такива заявления ще бъдат събрани от гражданите близо 30 млн. лева в полза на трите ЕРП-та, защото има около 2 млн. домакинства,

които не могат да се присъединят към свободния пазар без данни за мощността на имотите си.

„По-добрият подход е на база потребеното количество електрическа енергия за една година назад, което може всеки да провери във фактурите си“, смята Манолова.

Председателят на Гражданската платформа попита и по какъв начин от 1 юли 2020 година ще са прекратени търговските отношения между битовите потребители и ЕРП-тата, които сега са уредени на базата на публично известни общи условия, а не с договори.

Тя допълни, че

не е ясно и дали потребителят ще трябва да информира досегашния си доставчик на ток, че е избрал друг доставчик или търговците на ток ще уведомяват досегашните си контрагенти.

Манолова попита и дали енергоразпределителните дружества са готови за предстоящите милиони договори, които ще трябва да се сключат от 1 юли 2021 г. с битовите потребители.

Тя поиска да знае и кой ще защитава потребителите в условията на либерализацията на електроенергийния пазар,

тъй като Европейската директива предвижда да има независим механизъм за обработване на жалбите и решения на споровете – КЕВР, КЗП или енергиен омбудсман.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви