За колко минимални купуват кола по света
За колко минимални купуват кола по света

Автомобилът – лукс или средство за придвижване? Ако трябва да говорим за богато оборудваните и високотехнологични модели в страни с по-ниски доходи, то явно е първото. Във всички случаи обаче, колата е транспорт, без значение колко струва. Изданието Motor1 представя най-евтините автомобили на основните пазари по света, като посочва и колко минимални заплати са нужни за тяхното закупуване.

Dacia Sandero – Германия, Великобритания, Испания и Италия
Очаквано, най-достъпният модел в повечето европейски държави е хечбекът Dacia Sandero. В Германия той струва 7290 евро, в Испания – 7590 евро, а в Италия – 7900 евро. Във Великобритания автомобилът се продава за еквивалента на 8260 евро.

Интересното е, че в тези държави нова кола може спокойно да бъде купена с 5-7 минимални заплати. Впрочем, Sandero е и най-евтиният модел в България – 14 390 лева (7358 евро), но пък и минималната заплата е далеч от тази в нормалните държави в Европа.

За колко минимални купуват кола във Франция
За колко минимални купуват кола във Франция

Dacia Logan – Франция
В страната на Renault (компанията, която притежава Dacia) също най-евтиният нов автомобил е на румънската марка. Тук обаче на първо място е компактният седан Logan, която се продава за 8180 евро. Тази сума е еквивалент на 7 минимални заплати на французите.

Chevrolet Spark – САЩ
Най-достъпният нов автомобил зад океана е най-евтиният модел на Chevrolet – ситикарът с 5 врати и предно предаване Spark. Той разполага с 1,4-литров бензинов двигател със 100 к.с. и 5-степенна механична скоростна кутия. Тази кола се продава за минимум 13 220 долара, което прави 12 002 евро. Това са около 10 минимални заплати за страната.

Renault Kwid – Бразилия
В родината на Роналдо и Пеле най-евтиният модел е кросоувърът Kwid, който също се продава под марката Renault. За него дилърите на френския производител искал 34 790 реала, което е еквивалент на 7507 евро. Факт е обаче, че той не е толкова достъпен за по-голяма част от населението на страната, тъй като за закупуването му са нужни 18 минималния заплати.

За колко купуват руснаците?

За колко минимални купуват кола в Русия
За колко минимални купуват кола в Русия

Lada Granta – Русия
Най-достъпният нов автомобил на руския пазар е седанът Lada Granta, който струва минимум в 455 900 рубли (еквивалент на 6569 евро). От 1 януари 2020 г. минималната заплата в страната е 12 300 рубли, което означава, че 38 минимални месечни възнаграждения за нова кола.

Fiat Panda – Турция
Положението в Турция е още по-тежко, отколкото в Русия. Там най-достъпният нов автомобил на пазара е Fiat Panda, чиято стойност е 88 900 турски лири (еквивалент на 13 567 евро. Редовият турски гражданин трябва да отдели 44 минимални заплати.

Tata Nano GenX – Индия
От стъпването на моделите на Tata на пазара, Индия може да се похвали като държавата, която произвежда най-евтиния автомобил на планетата. След спирането на стандартния Tata Nano тази титла е за модела Nano CenX, която се продава за 2,336
млн. рупии или 2990 евро. Дори това обаче не е по силите на повечето местни жители, защото минималната заплата в Индия е около 3800 рупии (около 48 евро).

Jiangnan TT – Китай
Китай е държавата с най-голям избор от автомобили, тъй като е и най-големият автомобилен пазар на планетата. Най-евтиният модел, предлаган в страната е ситикарът Jiangnan TT, произвеждан от компанията Jiangnan Auto (собственост на Zotye Automobile). Той струва минимум 20 800 юана (2731 евро), но в един момент дилърите на марката обявиха намаление от 5000 юана и така цената падна до 2060 евро. Това прави около 8 минимална заплати.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви