Санитарните маски  от три седмици не могат да се намерят в аптечната мрежа, а където все още ги има, са на значително по-висока цена. Обикновената санитарна маска, която се продаваше между 7 и 20 ст. сега може да бъде намерена на късмет на цена от 2 до 6 лв.

В интернет сайтове кутия от 50 маски, която нормално е около 7-8 лева е вече е с цена и до 50-70 лева.

Продаваната кутия маски, съдържаща между 150-170 бр. маски скочи от 10 лв. на 60 лв. Продажбата на маски заля и интернет пространството, където кутията , стигна до колосалната цена от 300 лв.

Търговци използват истерията около коронавируса за бързо забогатяване, смятат аптекари.  „Ние ги продавахме по 7 стотинки. Сега по лев, лев и нещо на едро се продава бройката. Аз също имам предложение за такива цени, но не ги купувам. Те се предлагат от случайни хора, които не се знае от къде са ги намерили и най-вероятно нямат и право да ги търгуват с медицински изделия. Спекулантите много бързо се появиха“, коментира аптекар и предупреди, че в мрежата има маски с неясен произход.

Покачването на цената на маските се дължи и на факта, че тя е повишена още от производителя.

Основно те са произведени в Китай, от където в момента няма внос. Повечето заводи там не работят и не изнасят заради заразата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

11 − 5 =