270 млн. евро са били инвестирани в бизнес имоти у нас през 2019 г., показват данни на консултантската компания Colliers International, само през второто полугодие на миналата година инвестиционният обем е достигнал 103 млн. евро.

Сделките с парцели за строеж за привлекли най-голям дял от инвестициите през 2019 г. с 37%, следвани от офис площите с 29 на сто и хотелите с 15 на сто.

11% от инвестициите в бизнес имоти у нас през миналата година са били съсредоточени в търговски площи, показват данните на компанията.

66% от инвеститорите са били местни купувачи.

За цялата 2019 г. делът на продажбите на активи, които са доходоносни в момента на покупка, достига 54%. Останалите активи са били предимно парцели или сгради, които предстои да се доизградят, да се смени предназначението им или тепърва да се запълнят с ползватели.

Нивата на доходността в трите основни сегмента на пазара на бизнес имоти са останали стабилни през миналата година – 8% при офисите, 7,25% при търговските площи и 9,50% при индустриалните имоти, сочат данните на Colliers.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви