Холивудският продуцент Харви Уайнсттйн е бил признат за виновен по две обвинения от съдебните заседатели в съда в Ню Йорк, съобщи „Дейли мейл“.

Журито от 7 жени и петима мъже е стигнало до решение, че считаният за всемогъщ продуцент е изнасилил бившата си асистентка на продукция Мими Хейли през 2006 г. и актрисата Джесика Ман през 2013 г.

По другите обвинения журито е оправдало мъжа, който стои зад култови филми като „Влюбеният Шекспир“, „Криминале“, „Добрият Уил Хънтинг“, „Бандите на Ню Йорк“ и стотици други. Но и с горните обвинения Уайнстийн рискува да получи присъда от 25 г. затвор.

Харви, който е бил обграден от охрана, не е реагирал на решението на журито. Неговата защитничка Дона Ротуно се закани твърдо да обжалва, защото не е доволна от решението. „Абсолютно ще обжалваме, битката още не е свършила“, каза Ротуно.

На Уайнстийн са били сложени белезници и изпратен в ареста. Очаква се присъдата му да бъде произнесена на 11 март.

 

Първите обвиняващи Уайнстийн публикации са се появили през есента на 2017 г. Статиите в няколко нюйоркски издания са предизвикали вълна от последвали обвинения.

Сред жените, оплакали се от продуцента, са били Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу. Първите официално съдебни обвинения на мъжа (в момента на 67 години) са били повдигнати през май 2018 г.

Адвокатката на Мириам Хейли, обвинителката на Уайстийн, не е друга, а прочутата Глория Олред, която се изправи срещу Кубрат Пулев като представляваща целунатата от Кобрата репортерка Джени Суши. Олред, която е винаги в центъра на шумни медийни процеси срещу знаменитости, обяви днешния ден за „разплата на правосъдието“, което се е забавило твърде дълго.

„В Съединените щати нещата вече не са както обичайно, това е ерата на овластяването на жените и те вече не могат да бъдат заплашвани“, каза Олред. „Правосъдието закъсня, но в крайна сметка стигнахме дотук и това изобщо не е краят“, завърши заканително тя, намеквайки, че Уайнстийн тепърва ще трябва да се изправя срещу обвинения в съда в Лос Анджелис.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви