Спешни мерки срещу коронавируса у нас. Съветът по сигурността при премиера се събра на извънредно заседание заради разпространението на болестта. Правителството сформира специален щаб.

Клиенти на турагенции масово отказват екскурзии в Италия заради бързото разпостранение на коронавируса на Апенините. Фирмите за почивки започнаха да връщат средства от платените предварително депозити за воаяжи до страната на Апенинския полуостров.

Обмисля се дори ограничаването на масови прояви. Отменя се и денят на отворените врати във Военноисторическия музей, който традиционно се прави на 3 март.

Взимат се мерки и за прекъсване на големи първенства със световно участие.

До момента у нас са изследвани 30 проби и всички са отрицателни. Българите,които се връщат в страната, не трябва да се изследват за новия коронавурус ако са здрави и нямат симптоми като висока температура.

„Хора, които се връщат от чужбина, мислят, че са болни, а те са здрави, няма за какво да се изследват”, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Специалистите по инфекциозни болести съветват да не се изпада в паника.

Китайско семейство беше поставено под наблюдение за 14 дни в Сливен. Пловдивчанка е приета в клиниката по инфекциозни болести на университетската болница „Свети Георги“ заради съмнения за коронавирус. В същото време 20 ученици и двама преподаватели са под карантина в домашни условия.

От агенциите съветват пътувания да се планират най-рано за септември от туристите и признават,

че са залети от телефонни обаждания на притеснени потребители какво ще се случи с почивката им.

Докато за блокираните селища в Италия е ясно, че не могат да бъдат посетени, няма причини ваканциите до останалата част на Италия да бъдат отменени и парите на потенциалните клиенти да бъдат върнати. В повечето случаи обаче капарото се връща от компаниите въпреки липсата на правно задължение, защото няма форсмажорно обстоятелство нито авиокомпаниите да ги възстановят, нито хотелите. Това ще е възможно само ако се обяви епидемия в цяла Италия.

Заради зачестилите случаи на коронавирус в Италия, до 27 март „България Ер“ отменя полетите си от/до Милано.

Всички пътници по анулираните полети могат да поискат пълно възстановяване на сумата за самолетните си билети, както и да променят датата си на пътуване без да плащат такса.

Всички пътници по полетите до и от Милано в периода 29 март – 30 април 2020 също могат да получат пълно възстановяване на сумата за закупените самолетни билети или да сменят датата на пътуването си, без глоба, при наличие на свободни места, казват още от авиокомпанията.

Припомняме, че областите Ломбардия и Венето в Северна Италия са буквално под блокада заради разпространението на коронавируса. Бяха затворени редица учреждения, предпирятия и учебни заведения, прекратени са обществени мероприятия.

Министерството на външните работи предупреди българските граждани да не пътуват до района, освен при крайна необходимост.

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз ще отпусне 230 милиона евро за борба с разпространението на заразата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви