Отново напрежение в транспортния бранш – превозвачите готови за протест заради въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили и автобуси от 1 март. Транспортните фирми не са съгласни с условията на държавата и искат ново отлагане на толсистемата.

Три са предвидените варианта за заплащане на тол таксата от автобуси и камиони след 1 март. Чрез т.н. маршрутна карта или образно казано дневна винетка, чрез бордово устройство или чрез джипиес отчитане на километрите.

Превозвачите обаче отказват да плащат месечен абонамент за ползване на бордовите устройства.

Магдалена Милтенова – председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи обяснява, че „ние всъщност ще плащаме една такса за обслужване в размер на около 15 лв. без ДДС месечно, която такса до настоящия момент по никакъв повод, при никакви обстоятелства не е обявявана на нито едно от мероприятията, организирани от АПИ“.

Емил Николов от Съюза на международните превозвачи е категоричен, че „не се предоставя възможност тези бордови устройства да бъдат закупени. Договорът, който се предлага е за 2 години, какво се случва ако в рамките на една година да речем фирмата преустанови дейнсот – ще плаща още 1 година?“

От бранша заплашиха да бойкотират старта на тол системата.

Магдалена Милтенова – председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи предупреди, че „хората са много революционно настроени, искат да излязат на протест, отказват за закупуват устройствата, отказват на първи да извършват превоз по толуваните участъци и наистина ситуацията е изключително критична в момента“.

От АПИ заявиха, че няма монопол при доставчиците на бордови устройства, като се оправдаха, че няма забрана те да бъдат отдавани под наем на превозвачите.

Олег Асенов, член на УС на АПИ е категоричен, че „договорът, който сме сключили с доставчиците предоставя възможност за различни начини на придобиване на устройството -или под наем или със закупуване. И двете. Какъв метод са дали самите доставчици за достъп, те са избрали единия от възможните начини, защото икономически очевидно е този за тях е по-изгоден“.

От Пътната агенция съобщиха, че вече имат повече от 1200 договора за над 7000 бордови устройства.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви