Център за хора с увреждания ще бъде изграден в Бургас. Това стана ясно по време на посещението на министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в града ни. Тя първо посети детска градина „Надежда“ в к-с „Меден рудник“, а след това се срещна със социалните работници от областта за дискусия за Закона за социалните услуги. В срещата участваха още заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева.

Община Бургас сега изпълнява проект за изграждане на център за хора с увреждания в града. Стойността е 1 млн. лева. и в него ще се настаняват възрастни хора и там те ще получават една наистина добра социална услуга„, каза зам.-министър Русинова.

Министър Сачева допълни, че 66 са вече изградените такива в страната. Според нея това е успешен модел за работа с деца и хора с увреждания, защото в тях се интегрирали не само здравни, но и образователни услуги.

Семействата могат на едно място да получат нужното за децата. Има различни занимания, които помагат за социализацията. В рамките на тази програма, за изграждане на подобни центрове, бяха отпуснати 30 млн. през този програмен период. През следващият се надяваме това е бъде един приоритет за развитие„, каза тя.

Относно темата със Закона за социалните услуги, министър сподели, че важното за нея е да чуе притесненията на хората и държавните служители. „Майката на деца с увреждания се притесняват за Закона за личната помощ, който вече казахме, че няма да се отменя. Трябва да проверим дали той изпълнява функциите си и до 30 юни трябва да имаме негова оценка, както и дали е достатъчно финансово обоснован“, каза тя.

На срещата имаше и представители на протестиращите майки от „Системата ни убива“. Те посочиха различни грешки и неясноти в новия закон и призоваха за поправки в текста. Думите им бяха подкрепени и от социалните работници в залата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви