Кметът Димитър Николов е провел разговор със собственика на верига книжарници “Хеликон” във връзка с преместването на книжарницата извън знаковото й място на пл. „Тройката“. Ето какво пише кметът в официалната си страница във Фейсбук:

Току-що разговарях със собственика на верига книжарници “Хеликон” и съсобственик на терена – Данчо Панайотов. Той ме увери, че преместването на книжарницата е временно и по тяхно желание. Както и за това, че на същото място ще инвестира в нова, по-съвременна и по-голяма книжарница “Хеликон”, тъй като ежемесечната поддръжка на сегашната сграда коства значителна сума.

Няма бургазлия, който да няма сантимент към сградата на книжарницата, включително и аз самият. Но и теренът, и сградата, са изцяло частна собственост, а Община Бургас не притежава дори и милиметър от тях. Право на собствениците е сами да решават как да развиват бизнеса си и какви инвестиционни намерения да предприемат за собствените си имоти.

Сградата на днешната книжарница „Хеликон“ е била склад за брашна. И винаги е била частна собственост. Въпреки емоционалното ни отношение към нея, тя не фигурира в списъците на декларирани и обявени паметници на културата. Паметниците на културата подлежат на такава регистрация от Министерството на културата, не от общината.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви