Ако сте планирали екскурзия до Острова, направете го до края на годината, съветват експерти в туризма. Причината е, че в края на тази година изтича т.нар. гратисен период на Брекзит. Това означава, че влизаме във Великобритания с лична карта, без да ни искат допълнителни документи.

„За момента имаме индикации, че до края на 2020 г. гражданите ще продължат да имат възможност да пътуват със своите лични карти или съответно задгранични паспорти. До 31 декември най-вероятно за краткосрочните пътувания с цел туризъм няма да е необходимо да се вадят туристически визи“, потвърждават от службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон. Това на практика означава, че и родният туризъм в посока Великобритания ще бъде с облекчените процедури, както е досега. Тази година влизането на UK в режим Брекзит няма да се усеща.

От 1 януари 2021 г. обаче нещата рязко може да се променят.  Ако по време на преходния период не бъдат постигнали някакви допълнителни споразумения между Кралството и ЕС, твърде възможно е от началото на 2021 г. да влизаме във Великобритания с туристическа виза. Тя ще се издава електронно.

Догодина ситуацията става сложна

Когато изтече т.нар. „гратисен период“, хората, които пътуват до и от Великобритания, могат да очакват сериозни нарушения на плановете си, коментират експерти от туристическия бранш. Това важи с особена сила, ако новите ограничения бъдат реализирани незабавно. Авиацията, валутата, застраховките, роумингът на мобилни телефони и паспортният контрол вероятно ще бъдат засегнати.

Припомняме, че още през декември 2019 г. вътрешният министър Прити Пател обяви, че при краткосрочни пътувания на европейците ще се изискват е-разрешителни, подобни на тези, с които в момента британците влизат в САЩ.

Става дума за тип е-виза, за която се кандидатства отлайн срещу такса и кандидатът получава съобщение дали е одобрен за влизане в страната до 3 дни преди посочената от него дата за пътуване. Ако няма такова, ще бъде връщан от границата.

Ще се изисква и декларация за криминално минало. За целта ще се изискват паспорти с биометрични данни и признаването на БГ лични карти ще бъде преустановено.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви