Интернет, мобилни и фиксирани услуги скоро ще може да се ползват с различен доставчик за някои от тези отделни компоненти с абонамент.

Ще се дължи неустойка само за частта, която се прехвърля към конкурентен оператор

Ще се улесни смяната на доставчика на услуги, ще се повиши защитата на крайните ползватели на пакетни услуги, ще се подобри прозрачността на тарифите и ще се предостави възможност да се сравняват договорните оферти. Именно срещу липсата на информация за информирано решение са изпратени жалби от неправителствени организации до Комисията за защита на потребителите /КЗП/ и до Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/.

Това е записано в предстоящите промени в Закона за електронните съобщения, с които в националното законодателство се въвеждат нормите на Европейския кодекс за електронни съобщения.

Предложените от транспортното министерство текстове бяха представени на телекомуникационните оператори.

Целта е да се насърчават инвестициите на предприятията в нова инфраструктура за разгръщане на мрежи с много голям капацитет (със скорост на изтегляне поне 100 Mbps), включително в по-отдалечените райони.

Промените са насочени към осигуряване на регулаторна предвидимост относно предоставянето на радиочестотен спектър за безжичен широколентов достъп.

Законът за електронните съобщения ще включи интернет в обхвата на универсалната услуга, така че световната мрежа да бъде достъпна за всички потребители, независимо от тяхното местоположение или доходи.

Така ще има равнопоставен достъп до услугите на електронното управление.

Гарантира се и защитата на крайните ползватели, независимо от вида съобщителни услуги, които ползват:

традиционни – разговори, SMS или уеб базирани услуги – Skype, WhatsApp и др.

Целият проект ТУК

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви