Опитни специалисти, които са изучавали съня, успяха да открият най-често срещаните човешки грешки, които не ни позволяват да заспим през нощта, ако сте се събудили. Благодарение на този подход можете да разберете основните принципи на съня и да разберете какво точно не трябва да се прави, за да може нормално да заспите отново.

Не ходете до тоалетната

Доста хора, които се събуждат през нощта, отиват до тоалетната просто по навик. Това е развита система, в която дори и да не искате наистина, все пак ставате и отивате. В този момент разбира се тревожите вестибуларния си апарат и винаги включвате лампата в тоалетната. Съответно тялото се събужда и сънят напълно изчезва, защото смята, че вече е утро, защото човек извършва всички тези обичайни действия сутрин, а ярката светлина от електрическата крушка дава яснота, че вече е утро.

Разбира се, ако наистина искате да използвате тоалетната, не е нужно да търпите до сутринта. Можете спокойно да станете и да отидете до тоалетната, но просто не включвайте светлината. В този случай можете нормално да се върнете в леглото и да заспите.

Не гледайте часовника

Всичко вече е тук само на подсъзнателно ниво на човешката психология. Представете си ситуация, в която трябва да се събудите, да речем в 7 сутринта и сте се събудили, но в пет и половина. От една страна, час и половина да спим би било просто великолепно. Но от друга страна, човек започва да мисли, че докато заспи, ще мине много време, така че няма смисъл дори да се опитва. Можете спокойно да станете и да се задействате.

Но ако човек не знае колко е часът, той няма да претовари главата си с излишни мисли, а просто ще затвори очи и ще заспи сладко, макар и само за час и половина. Но понякога дори няколко допълнителни минути могат да помогнат за да възстановите силите си и да направите деня си по-продуктивен.

Друг момент е, че ярката светлина от екрана на телефона дава остър сигнал на мозъка, че вече е сутрин, зазоряване, което означава, че е време да станете. Съответно човек, който дори ще се опита да заспи, просто няма да може да го направи, защото мозъкът вече ще бъде развълнуван и сърдечната честота ще бъде увеличена.

Не мислете за предстоящи въпроси

Ако сте се събудили в навечерието на важно събитие, тогава в никакъв случай не трябва да изучавате в главата си какво точно, кога и как ще направите. Работата е там, че ще бъде почти невъзможно да се прекъсне тази верига. В резултат на това ще започнете да обмисляте всичко до най-малкия детайл, както и да симулирате ненужни и понякога глупави ситуации.

В резултат на това просто започвате да зареждате мозъка си с безсмислени команди и това няма да ви позволи да заспите. Просто трябва да се отпуснете и да помислите за нещо хубаво. Това е единственият начин да се успокоите напълно, да намалите сърдечната честота и да спите нормално до сутринта.

zdrave.to

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви