„Обещахме да направим ревизия на общината и тя вече е факт”, заяви кметът на Созопол Тихомир Янакиев.  Днес там е започнала работа комисия, която ще направи одит за 10 години назад . Едва след нейния доклад ще стане ясно какво точно наследство е оставила администрацията на Панайот Рейзи.  Янакиев пое управлението с 25 млн. неразплатени разходи.

Той отчете 100-дневният период на управлението си, като подчерта, че общината вече е разплатила 800 хил.лв. от огромния дълг, който й остави администрацията на Панайот Рейзи. Той обеща, че неговият екип няма да остави нищо неразплатено. Вече са направени икономии за 2,5 млн.лв., основно от капиталови разходи със собствени средства.

От началото на управлението си Тихомир Янакиев е стартирал два проекта – за ремонт на рибарското пристанище и за разширение на пожарната служба.

Днес кметът обяви и първия обществен съвет в Созопол.

Бившият областен управител Константин Гребенаров и известният бизнесмен Савко Калата влизат в обществения съвет на Созопол. Това обяви днес кметът Тихомир Янакиев, който направи и отчет на първите 100 дни от управлението си.

Общественият съвет се състои от 17 души.

В него влизат още бизнесменът Димитър Бошнаков, Никола Калоянов,  Елена Котакова, художникът  Иван Бахчеванов, музикантът Росен Костов и представители на всички неправителствени организации в Созопол. Те ще генерират идеи за управлението на града, да изискват отговорности от кмета и да са медиатори между него и останалите граждани.

„Искам тези хора да ми казват как стоят реално нещата, какви са проблемите, да ми бъдат котва, която ме държи на земята”, каза Янакиев. Те ще си изберат председател и ще започнат работа веднага, за да подготвят Созопол за летния сезон.

Някои от най-важните проблеми, които трябва да се решат преди началото му, представи главният архитект Радостина Георгиева.

За радост на десетките хора, които бяха препълнили залата, тя обеща, че градът ще посрещне туристите с променен облик. Ще се започне от така наречената „весела уличка” на крайбрежната алея на новия плаж, на която до сега безразборно бяха разположени всякакви сергии. Те, освен, че бяха грозни, задръстваха движението и пречеха на летовниците. Всичко това ще бъде премахнато, тротоарите ще бъдат освободени, а търговците ще бъдат преместени на по-подходящо място.

Сергиите с царевица, разположени на тротоара от общината до амфитеатъра, също ще бъдат премахнати.

Целият парк ще бъде освободен от платените атракции за деца, като ще остане само детската площадка, обеща Георгиева.  Площадът около старата поща също ще бъде разчистен.

Основният проблем и това лято обаче ще остане паркирането.

Кметът Янакиев обясни, че ще бъде въведена изцяло нова транспортна схема. Общината вече сама ще управлява платените паркинги, като за целта ще бъде нает „паяк”, ще се поставят бариери и общински служители ще събират таксите.  Ще бъде въведена синя зона, мисли се и за зелена.

Общината търси възможности за създаване на още паркинги, които да освободят града от задръстванията, каза още кметът.

Той се надява да се срещне с министъра на културата, от когото ще поиска пространството до вълнолома край остров Св. Кирик и Юлита да се превърне в паркинг. Търсят се варианти и за създаване на буферни паркинги за автомобилите на хората, които работят в града през лятото.  Ще се мисли и за промяна на начина, по който се разрешават паркоместа на живеещите в стария град.

Всички тези идеи ще продължат да се осъществяват и през следващата година, като се надяваме другото лято градът ни да изглежда по съвсем друг начин, заяви Тихомир Янакиев.

 

6 КОМЕНТАРИ

  1. Аз като гражданин в тази община и в моя роден град вярвам в идеите на г-н Янакиев. Надявам се, ИСКРЕННО се надявам неговите думи да се превърнат в дела. Созопол отдавна очаква своя спасител, въпреки че самото име се превежда като град на спасението. Ние ще помагаме…

  2. „Аз като гражданин в тази община и в моя роден град вярвам в идеите на г-н Янакиев. Надявам се, ИСКРЕННО се надявам неговите думи да се превърнат в дела. Созопол отдавна очаква своя спасител, въпреки че самото име се превежда като град на спасението. Ние ще помагаме…“
    Даа, обаче избора на кмета за обществен съвет е меко казано притеснителен. Рецидивист-КРАДЕЦ ( това беше върха на сладоледа) – кражбите му не са протест против системата , а за лична изгода, бивш областен управител без собствено мнение- интересчия без авторитет, мноого възрастни хора( моите уважения) , които са много далече от съвременните изисквания на младите хора,бивш собственик на “ Веронела“- разследван за данъчни престъпления. Само Д.Бишков заслужава да е там.

  3. Стартирал два проекта….ама пропусна да каже,че Рейзи ги спечели….. и затова изтърка гумите на лъскавите лимузини са ходи по министерствата,а вие сега с пинелов се возите и нищо освен да седите и п…те в тях не правите. То сега и лентата на градината в Равадиново ще отрежете,ама и за нея парите Рейзи ги уреди,апропо преди няколко месеца бардука каза,че парите са откраднати и нямало да се прави,а тя е готова вече…мн интересно. Плати ли сте 800 хил лъжа на кой кога… среща сте направили с всички длъжници и има сроразумения… пак лъжа ,на мен имате да ми плащате 100 хил нито споразумение има нито пари… спести ли сте 2,5 мил. Не че ги спестихте просто няма да правите обещаната автогара и затова .Радосчето хубави идеи има ,ама ще видим дано станат ама надали

  4. Кмете внимавай! Какви са тези идиоти дето ги избра в обществения съвет. Избра КРАДЕЦ -рецидивист с мемоари дето ги четат други крадци и се учат от тях. Избра най- големия идиот в Созопол Гребенаров- човек с празна глава и мног претенции- един магазин не можа да опази от кражба , камо ли съвет да даде. Избра и един съмнителен образ – Спиридонов, на който митничарите на пристанище Бургас ще издигнат паметник приживе. Избра и доста пенсионери, които вместо да си гледата здравето и внуците ще дават тон в животона младите хора в града , които и без това се чудят кой път да хванат.Има -няма двама-трима читави в този съвет. А Пинелата – жена му го бута, бута и ще го добута до кметския стол , ако не му свиеш сърмите и ако не спреш да вземаш грешни решения.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви