Шофиране и спиране на лед - как става?
Шофиране и спиране на лед - как става?

Зимното шофиране изисква специален подход и повишено внимание, особено при трудни метеорологични условия. Експерти дават ценни съвети за това как да спирате на лед.

„Основното правило е да спазвате дистанцията и да започнете да спирате в аванс, независимо какъв автомобил имате и с кои системи за активна безопасност е оборудван“, пише Иля Пименов.

Ако колата ви е оборудвана с ABS, тогава повечето неприятности под формата на пързаляне и завой с рязко спиране могат да бъдат избегнати. Електрониката ще преразпредели спирачните сили на всяко колело. Включването на ABS-системата може да се разбере от трептенето на педала на спирачката и характерното „бърборене“.

Задачата на водача е да не освобождава педала на спирачката. И, ако е необходимо, да натиска възможно най-силно, за да спре по-бързо. Важно е, когато се задейства ABS, автомобилът да остане под вашето управление и да можете да регулирате посоката на движение на автомобила.

И така, първата и най-важна грешка на шофьорите на лед /а и на хлъзгав път/ беше и остава – неспазването на дистанция.

Втората грешка е в спешен случай да се опитват да забавят скоростта на автомобила с ръчна скоростна кутия.

Ефективността на подобна маневра ще бъде много по-ниска от натискането на педала на спирачката.

Третата грешка е да се опитате сами да симулирате работата на ABS, ако колата не е оборудвана с такава система. Човек не е в състояние да натисне и освободи педала 10-20 пъти в секунда – така само увеличавате спирачния път.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви