Вътрешната комисия прие промени в закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни събития. Те се касаят до сертифициране на стадионите и условията, при които ще могат да провеждат международни мачове.

Според вносителите спортните събития събират най-голям брой хора, чиято сигурност трябва да се гарантира.

Създават се специални условия за седалките на стадионите , материалите, от които трябва да са направени, за да могат да се използват многократно. Също така трябва да се осигури достъп до стадионите и за хора с увреждания. Трябва да има оперативен център на територията на стадионите за постоянен контакт с екипите на спешна помощ, органите на реда.

Възлагат се определени отговорности и на областните управители, на чиято територия има стадиони.

Стадионите ще се използват само ако отговарят на изискванията. Трябва да има осигурено видеонаблюдение. На входовете трябва да има указания за забранените за внасяне предмети. Маршрутите за достъп, входовете и изходите трябва да са обозначени, за да могат запалянковците да стигнат до местата си.

Ако даден стадион отговаря на законовите изисквания областният управител издава разрешение за ползването му за срок от една година. Санкциите за неспазване на изискванията са глоба до 10 000 лева.

 

News.BG

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви