Великобритания ще въведе нова точкова система за оценка на професионалните качества на имигрантите, чиято цел е повишаване на нивото на чуждестранна работна ръка в страната.

Това се казва в изявление на правителството в Лондон. „Ще сложим край на свободното движение на мигранти, ще възстановим контрола над нашите граници чрез въвеждане на нова точкова имиграционна система във Великобритания“, заяви вътрешният министър Прити Патъл. Тя добави, че подобна инициатива ще „привлече най-ярките и най-добрите работници от цял свят, ще стимулира икономическия растеж и напълно ще реализира потенциала на страната“.

Новата система ще започне да функционира на 1 януари 2021 година.

Кандидатите ще получават точки в зависимост от покриването на редица критерии: за оценка на уменията и квалификацията, нивото на владеене на английски език и други подобни. Отбелязва се, че системата ще осигури същия подход за гражданите както на ЕС, така и извън съюза. Изчислено е, че в момента около 70% от тези, които са дошли от страни от ЕС, няма да отговорят на изискванията за висококвалифицирани специалисти след въвеждането на новата система.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви