Апартаментите и стаите за гости, които се отдават краткосрочно под наем, ще плащат освен патентен и туристически данък на общините.

Той е приравнен на хотелите и други туристически обекти с една звезда. Правилото се отнася и за имотите, отдавани през онлайн платформи като Airbnb, Booking и др. Това предложение бе прокарано от управляващите тихомълком, без обществено обсъждане и с промени, одобрени между първо и второ четене в Закона за местните данъци и такси, които бяха приети окончателно в пленарна зала. Предложението е на група депутати от ГЕРБ, водени от шефката на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова. Така управляващите не се отказват от начина на тайно внасяне на поправки, свързани с апартаментите и стаите под наем, предлагани в платформи като Airbnb, Booking и социалните мрежи.

Туристическият данък ще се определя с наредба на общинския съвет в дадената община, гласи приетият текст. В момента в различните общини той варира средно между 40 до 80 ст. на нощувка на човек. За София например той е 40 стотинки, а за община Бургас 60 стотинки. Собствениците на еднозвездни места за настаняване в община Банско пък плащат туристически данък в размер на 80 стотинки на човек, показва справка в регистъра на съответните общини.

Преди Нова година те предложиха с корекции отново в преходните и заключителните разпоредби, но на проектозакона за Бюджет 2020, променящи Закона за туризма, да се въведе задължителна категоризация за тези места за настаняване, подобно на къщите за гости и хотелите. След като срещнаха отпор, от ГЕРБ и „Обединените патриоти“ се отказаха от категоризация и задължиха тези имоти да се регистрират в общините. Въведен беше и патентен данък от 25 до 250 лв. за отдаваните в онлайн платформите имоти. Това също стана тихомълком с поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс между две четения.

Последният скандал с отдаваните за туризъм онлайн стаи и апартаменти бе внесената пак от ГЕРБ поправка при регистрацията им в общината да се подава документ за съгласието на минимум 50 процента от съседите за развиването на такава дейност. Управляващите се отказаха от тази идея отново след шумната обществена реакция.

Равносметката:

Собствениците на тези имоти трябва да регистрират местата си за настаняване в местната община на територията, на която се намират. След което те трябва да заплатят патентен и туристически данък.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви