Коли, които трудно се продават на втора ръка
Коли, които трудно се продават на втора ръка

Започваме с уговорката, че всичко може да се продаде, дори и най-големият боклук. Въпросът обаче е в цената. На пазара на автомобилите втора ръка има коли, за чиято продажба трябва са се направи компромис, при това сериозен. Но дори и това не е гаранция, че те ще се продадат по-бързо.

Самият пазар на автомобили на старо (в случая става дума за покупка, а не за продажба), най-просто казано, се дели на три сегмента. Първият са официалните дилъри, които могат да изкупят вашия автомобил, ако си купите нов от тях. Вторият са фирми-прекупвачи, а третият – частни лица. Първите два съответно не са никак изгодни, тъй като те предлагат по-ниска цена дори от реалната. При третия шансовете за добра продажба са най-високи, но и там няма гаранция, че ще се стигне до сделка.

Кои все пак са основните фактори, които определят дали един автомобил ще бъде продаден бързо и как те влияят на неговата цена? Според експертите, поне
от 8 от тях могат сериозно да затруднят продажбата и

да принудят собствениците на продаваните коли да намалят исканите за тях суми.

1. Ударени и възстановени след катастрофа коли
Тук логиката е проста – тези машини са по-евтини, но никой не ги иска. Автомобили, по които се виждат следи от ремонт, могат да се окажат огромен проблем за новия собственик. При някои от тях дефектите се виждат с просто око, а при друга трябва по-внимателен преглед.

Когато има два еднакви като възраст и пробег автомобила, купувачът винаги ще предпочете този, които не е удрян. Докато другият, със сигурност, ще се задържи на пазара повече време.

2. Таксита
Често може да се срещнат обяви, в които се предлагат коли, работили по-рано като такси. Най-често това са масови модели, но самата дума „такси“ кара хората да ги избягват. Причината е, че те са с огромен пробег и съответно се нуждаят от сериозен ремонт. Дори двигателят им да е здрав, то други основни компоненти – като окачването, например, най-вероятно са в лошо състояние и купувачът ще трябва да се бръкне допълнително. А това е нещо, което едва ли някои иска.

Експерти посочват, че средният годишен пробег на едно такси е около 80 000 км. За 5 години работа, това прави близо половин милион. Ако продаваната кола е на по-малко, първата мисъл, която идва в главата на човек, е превъртян километраж. Съответно, по-добре е да пропуснете подобна сделка.

Коли на старо
Коли на старо

3. Завишена цена
Някои автомобили се продават на по-висока цена от останалите. Съответно, когато клиентът избира от 4 еднакви като цена, оборудване и характеристики коли, той най-вероятно ще избере най-евтината.

Причините за по-високата цена са няколко.

Не е изключено, собственикът да е сменил някой от основните агрегати (двигател или скоростна кутия), като съответно е похарчил сериозна сума пари и иска да я „избие“. На документи колата е по-стара, но пък двигателят, например, е сравнително нов. Купувачите обаче рядко се замислят за подобно нещо и най-вероятно цената ще ги отблъсне.

Друга причина е по-високото оборудване на продавания автомобил. При новите коли разликата между базовия вариант и топ-версията на един и същи може да бъде дори двойна, тоест опциите да струват колкото самата кола. На вторичния пазар тази разлика се регулира, но все още я има. Тя не важи за премиум-автомобилите, защото там с оборудване няма как да изненадаш никого.

4. Репутация на трансмисията
Скоростната кутия е много важна при избора на автомобила. Много хора смятат, е вариаторните, а също така и роботозираните трансмисии, са добър избор, но само докато колата е в гаранция. Това кара купувачът сериозно да се замисли, ако трябва да избира автомобил с подобен агрегат.

Примери за подобно нещо има достатъчно. Сред тях са кросоувърите на Nissan – Juke или Qashqai.Те разчитат именно на CVT, като трудно може да се открие екземпляр на малко километри. Повечето от тях имат пробег по около 200 000 км, без скоростната кутия да им създава проблеми. Но хората се притесняват, че ресурсът на трансмисията е изчерпан и ще трябва да я ремонтират, което не е никак евтино.

5. Репутация на двигателя
В Европа хората не се притесняват да купуват дизелови и бензинови турбомотори, които са жертва на даунсайзинга, тъй като предлагат сравнително висока мощност при малък обем – 1,0 или 1,2 литра. Много от тях са трицилиндрови, а това определено плаши купувачите. Те не вярват, че подобен двигател може да има голям ресурс, особено когато става дума за автомобил с по-големи размери (например, кросоувър).
Затова и много модели с такива двигатели често се продават трудно на пазара на автомобили втора ръка.

И това не зависи нито от възрастта им, нито от пробега.

Същото се отнася и за големите мотори – тези с пробег над 3 литра. Те са само за ценители, а да не говорим, че някои от тях имат доста лоша репутация, а също така и данъкът им е доста висок.

6. Отношение към марката
Тук нещата са доста сложни, защото дори след толкова години на свободен пазар, се намират „специалисти“, които да твърдят, че определени марки не стават. Най-често това се отнася за италианските и френските автомобили. И съответно, това отблъсква евентуалните купувачи.

Най-странното е, че два напълно еднакви модела (например, Mitsubishi Outlander и Peugeot 4007 – на снимката) могат да имат различна съдба на пазара. Японският кросоувър (благодарение на марката и родината си) се радва на сравнително висок интерес, докато френският не е особено популярен.

В случая най-важното за клиента е минимализация на ремонта и обслужването. Затова

и на пазара на коли на старо

се търсят предимно масовите модели на популярни брандове. За тях лесно се намират сервизи и резервни части, при това на по-ниски цени.

Коли на старо
Коли на старо

7. Оборудване
Търсенето зависи много и от оборудване на продавания автомобил. В бюджетния сегмент купувачите избягват най-ниските нива на оборудване, тъй като те често нямат дори климатик. В същото време обаче и най-добре оборудваните коли не се радват на огромен интерес, тъй като някои от техните екстри не са нужни, но пък вдигат цената на превозното средство.

При премуим-моделите, както вече стана дума, оборудването не играе важна роля, тъй като то обикновено е високо. Съответно, купувачът очаква колата, която иска да купи, да разполага с повече екстри.

8. Редки и специфични модели
Тук нещата стоят различно, тъй като всяка марка и дори модел си има своите фенове. Затова най-трудно се продават автомобилите на марки, които отскоро са на пазара. Примери за това са колите на DS (на снимката). Да, това е Citroen, но той е сравнително непознат, а и е доста по-скъп. Същото се отнася и за корейския бранд Genesis (луксозната марка на Hyundai).

Хибридните модели също плашат купувачите,

тъй като те не са убедени, че батериите ще изкарат дълго време. Производителите твърдят, че техният живот е колкото на самия автомобил, но това често не е така. Да не говорим, че голяма част от сервизите все още нямат опита, а и апаратурата, нужни за ремонта на хибриден автомобил.

Какви са загубите?
Важна роля за продажбата на един автомобил играе и негово поевтиняване. Най-търсените модели губят по-малко от стойността си – около 10-15% на година. Това обикновено важи за масовите автомобили. При премиум-марките положението е коренно различно, те поевтиняват значително, тъй като разходите по ремонта и поддръжката им са сериозни.

Ако модел на BMW (като X6 на снимката, например) или на Mercedes струва 80 0000 евро като нов, то при 10% поевтиняване на година след 3 години ще трябва да струва 55 000 евро (приблизително). Повечето клиенти, които могат да платят подобна сума, ще могат да си позволят и нов автомобил от същата марка и съответно интересът към продаваната кола на 3 години ще е минимален.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three + twelve =